Čitaj mi

PROMOVISAN PROJEKAT „EDUKACIJA ZA UNAPREĐENјE BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU UČENIKA NOVOSADSKIH SREDNјIH ŠKOLA“

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić prisustvovao je promociji projekta „Edukacija za unapređenje bezbednosti u saobraćaju učenika srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada“ koji realizuje Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

-Gradska uprava za saobraćaj i puteve već treću godinu sprovodi projekat edukacije za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Ove godine krećemo sa edukacijom učenika srednjih škola, koji spadaju u drugu kritičnu grupu učesnika u saobraćaju, jer se u tom uzrastu uklјučuju u saobraćaj sa dozvolama za mopede, a na kraju srednje škole mnogi od njih postaju i vozači B kategorije, pa zato dodatnu pažnju treba obratiti kada je u pitanju njihova bezbednost u saobraćaju. Učenici 16 novosadskih srednjih škola su uklјučeni u ovaj projekat,  a u toku sledeće godine ona će obuhvatiti decu od petog do osmog razreda, tako da bi svi učenici od prvog razreda osnovne škole, pa do četvrtog razreda srednje škole prošli obuku- rekao je Aleksandar Kravić.

Edukator u Centru za unapređenje bezbednosti u saobraćaju Marina Tucaković je rekla da Projekat podrazumeva vršnjačku edukaciju učenika prvih i drugih razreda srednjih škola u Novom Sadu.

-Mladima ukazujemo na potencijalne opasnosti usled korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju, kao i na posledice koje nastaju zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, odnosno kacige. Poseban segment edukacije odnosi se na opasnosti koje vožnja, pod dejstvom alkohola ima na učesnike u saobraćaju. Prvi deo Projekta je počeo 30. januara kada su učenici trećih i četvrtih razreda srednje škole prošli teorijsku i praktičnu obuku i dobili sertifikat i zvanje edukatora, kao i mogućnost da stečena znanja prenesu svojim vršnjacima- rekla je Marina Tucaković.

Novi Sad, 26. februar 2020. godine