Čitaj mi

PROMOCIJA KNJIGE „PRVI GRAĐANI NOVOG SADA (1748-2013)“

Povodom obeležavanja 25. novembra Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada prof. dr Siniša Sević prisustvovali su promociji knjige Danila Kabića „Prvi građani Novog Sada (1748-2013)“ koja je održana u Gradskoj kući.

- Naš grad, za koji mnogi kažu da je najlepši u zemlji, lepim i otmenim čine upravo Novosađani koji su od samog nastanka grada, brinuli o svim aspektima duhovnog, političkog i kulturnog suživota. Uz stvaranje i jačanje brojih institucija, tome su najviše doprinele značajne ličnosti. Velike sudije, gradonačelnici, predsednici opštine i predsednici Skupštine grada od osnivanja Novog Sada do danas obeleželi su jednu epohu koja traje od prve polovine 18. veka sve do danas. Sve njih, do današnjih dana temeljno je u svom delu opisao Danilo Kabić, koji nam je pribižio istorijat gradskih prvaka i slikovito predstavio njihove zanimljive biografije. Sve ovo treba da nas, na današnji dan, kada obeležavamo Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji podseti da je pre svih nas, postojalo vreme u kojem su neki drugi ljudi bili prvi i koji su nam omogućili sve ove blagodeti života u slobodnom gradu – rekao je gradonačelnik Vučević.

Ovaj svojevrsni biografski leksikon prezentuje istoriju Novog Sada vezanu za ljude i događaje koji su ispunili njegovu bogatu prošlost od postavljanja prvog velikog sudije 15. marta 1748. godine, kada je posle elibertacije-oslobođenja grada od feudalnog sistema instruisan magistrat, senatori i sam veliki sudija kao prvi građanin Novog Sada. Prateći hronološki istorijat gradskih prvaka autor vodi kroz njihove detaljne lične, porodične i javne biografije uz citate poznatih publikacija iz istorije Novog Sada. Osim prvih građana, na stranicama ove knjige zapisani su i događaji, prve građevine, prva prevozna sredstva, prve kulturne, ali i druge institucije, kao i anegdote i pesme.

Novi Sad, 25. novembar 2013. godine