Čitaj mi

PROJEKAT „MREŽA GRADOVA I OPŠTINA ZA SVE“

Obuka o načinima stvaranja pristupačnog okruženja za sve građane, koja se realizuje u okviru projekta „Mreža Gradova i Opština za sve“, održana je danas u Skupštini grada Novog Sada. Obuku je organizovala Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu u saradnji sa Centrom „Živeti uspravno“, a pozdravnu reč imala je resorna članica Gradskog veća prof. dr Sanja Stojanović.

- Osnovni cilj projekta je da grad učininimo pristupačnim i dostupnim za sve ljude koji u njemu žive. Kad govorimo o ovoj temi prvo pomislimo na osobe sa invaliditotom, ali ne treba zanemariti ni druge kategorije kojima je dostupost i pristupačnost neophodna, a to su stare osobe i majke sa decom - istakla je tom prilikom prof. dr Sanja Stojanović i dodala da gradovi i opštine nakon obuke treba da formiraju lokalne timove koji će započeti proces realizacije projekta.

Program obuke, koji je akreditovan od strane Republičkog Zavoda za socijalnu zaštitu, danas su prošli predstavnici gradskih uprava, javnih i komunalnih preduzeća, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite i udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom.

Projektom „Mreža Gradova i Opština za sve“ obuhvaćena su 22 grada i opštine u Vojvodini, a to su Sombor, Subotica, Novi Sad, Apatin, Zrenjanin, Vršac, Pančevo, Kanjiža, Sremska Mitrovica, Inđija, Bač, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Beočin, Bečej, Srbobran, Sremski Karlovci, Titel, Temerin, Vrbas i Žabalj. Realizacija projekta predviđena je do 31. marta 2011. godine.

Novi Sad, 10. jun, 2010. godine