Čitaj mi

PRIJEM ZA DELEGACIJU NORVEŠKE REGIJE NORDLAND

U okviru zvanične posete AP Vojvodini delegacija norveške regije Nordland sastala se sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i njegovim saradnicima u Gradskoj kući. Neposredno pred početak tematske sednice Skupštine AP Vojvodine koja je bila posvećena predstavljanju norveške regije Nordland, delegacije Skupštine APV i Nordlanda razgovarale su o produbljivanju saradnje dve regije, kao i njihovih lokalnih samouprava.

Predstavljajući Novi Sad gradonačelnik Miloš Vučević naglasio je da je reč o svojevrsnom privrednom, IT i univerzitetskom centru regiona čiji je prioritet obezbeđivanje najboljih uslova za razvoj privrede, za nove investicije i zapošljavanje.

Gradonačelnik je takođe naglasio značaj titula Evropske prestonice kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. koje je Novi Sad osvojio prošle godine, naglašavajući da će prestižna evropska priznanja doprineti ubrzanom razvoju grada.

Predsednica Skupštine Nordlanda Sonja Stin izrazila je zadovoljstvo što je delegacija ove regije posetila Vojvodinu i Novi Sad i ocenila da postoji značajan prostor za saradnju. Kako je rečeno na sastanku norveški gradovi takođe su zainteresovani da konkurišu za Evropsku prestonicu kulture, pa bi im iskustva Novog Sada na tom planu bila od velike koristi. Predstavnici Druщtva prijateljstva Norveщka – Zapadni Balkan iskazali su zaintersovanost da podstaknu intenzivniju saradnju između norveških i novosadskih omladinskih organizacija, kao i na nivou univerziteta.

Novi Sad, 24. januar 2017. godine