Čitaj mi

PREDSTAVNICI NOVOG SADA U POSETI DORTMUNDU POVODOM 40 GODINA OD BRATIMLjENјA DVA GRADA

Delegacija Grada Novog Sada na čelu sa zamenikom gradonačelnika Milanom Đurićem u poseti je Dortmundu gde će tokom festivala ''Dortbunt'' biti na prigodan način obeleženo i 40 godina od bratimlјenja dva grada. Danas je upriličena šetnja zvaničnika, između ostalog i do Trga Novog Sada u Dortmundu, gde je nastupilo KUD ''Srbija'' iz Dortmunda, a prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

-  Hvala što ste za sve naše sunarodnike koji ovde žive učinili najlepšu stvar i nazvali ovaj predivan trg imenom Novog Sada, jer ovo je postalo mesto na kojem se uvek sete svojih korena, svog naroda, i svoje misije, da ne dozvole da padne u zaborav njegova istorija i tradicija. Zbog izvanrednih odnosa i brojnih korisnih zajedničkih projekata, u želјi da se još čvršće poveže sa svojim pobratimom, Novi Sad je želeo da uzvrati tako lep gest, pa će i jedan trg u Novom Sadu, u neposrednoj blizini centra grada, sa pogledom na prelepu Petrovaradinsku tvrđavu, poneti ime Trg Dortmunda – istakao je Milan Đurić i pozvao gradonačelnika Tomasa Vestfala i pobratime da u poslednjoj nedelјi juna posete Novi Sad, gde će, u okviru ''Betoven maratona'', koji predstavlјa jedinstven događaj klasične muzike, nastupiti Dortmundska Filharmonija. On je izrazio nadu da će do tada biti završena zakonska procedura u vezi sa imenovanjem Trga Dortmunda u Novom Sadu, te da će ga tada, dva gradonačelnika zajednički otvoriti.

Nakon posete Trgu Novog Sada, upriličena je poseta Kulturnom centru Dortmunda gde su se predstavnici gradova prijatelјa Dortmunda upisali u ''Zlatnu knjigu''.

- Zadovolјstvo mi je što sam se danas u ime Novog Sada upisao u ''Zlatnu knjigu'' i ostavio mali trag, koji simbolično predstavlјa još jedan korak ka učvršćivanju naših pobratimskih veza. Naše prijatelјstvo je neraskidivo, spremni smo i volјni da nastavimo da gradimo i produblјujemo naše već tradicionalno dobre odnose – zaklјučio je Milan Đurić.

Novi Sad, 27. maj 2022. godine