Čitaj mi

PREDSTAVNICI I KORISNICI GERONTOLOŠKOG CENTRA NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić primio je predstavnike i korisnike Gerontološkog centra „Novi Sad“ u okviru obeležavanja 1. oktobra - Međunarodnog dana starih i akcije Grada „Sunčana jesen života“. Manifestacija "Sunčana jesen života" ima tradiciju dugu preko 30 godina, a njen program koji sadrži niz raznovrsnih kulturnih, sportskih, zabavnih i rekreativnih sadržaja, traje tokom celog meseca oktobra.

- Grad Novi Sad u kontinuitetu vodi brigu o svojim starijim sugrađanima i trudi se da im na najkorektniji i najhumaniji način omogući bolji kvalitet života. Uveren sam da ćemo i ove godine u okviru akcije „Sunčana jesen života“ skrenuti pažnju na ljude koji su zaslužili punu podršku društva i da će različiti sadržaji te manifestacije doprineti kvalitetu njihove svakodnevice – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Novi Sad u okviru Gerontološkog centra ima Dom na Limanu, Dom na Novom naselju i dva objekta Doma u Futogu, od kojih je jedan izgrađen sredstvima Grada Novog Sada. Pored toga, potpunom rekonstrukcijom "Dvorišne zgrade" doma u Futogu u junu 2011. godine, otvoren je objekat za smeštaj dementnih lica, koji će početi sa radom nakon opremanja, koje je u toku. U 2011. godini, planirano je proširenje mreže klubova za odrasla i stara lica, a sa otvaranjem novog kluba u Stepanovićevu, trenutno ih ima 16. Za Gerontološki centar "Novi Sad" ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 104 miliona dinara.

Grad intenzivno brine o potrebama starijih osoba i organizuje niz aktivnosti u cilju pružanja psihosocijalne podrške starijim građanima Novog Sada. U februaru 2010. godine je počeo sa radom Dnevni boravak za obolele od alchajmerove bolesti, a na preporuku Gradonačelnika obezbeđen je besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju za građane preko 65 godina. Penzioneri sa niskim primanjima, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju kriterijuma za oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga, oslobođeni su dela obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga.

Predstavnici Gerentološkog centra, kao i predsednici Klubova izrazili su zadovoljstvo podrškom koju tradicionalna manifestacija „Sunčana jesen života“ dobija od grada Novog Sada, kao i kontinuiranom brigom za potrebe starijih lica u Novom Sadu.

Novi Sad, 4. oktobar 2011. godine