Čitaj mi

PREDSTAVLJENI REZULTATI RADA IZ OBLASTI ENERGETIКE I INVESTICIJA

Prvog dana sajamske manifestacije ''Međunarodni dani energetike i investicija'', na štandu Grada Novog Sada održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili savetnica gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar N. Ašonja. Tom prilikom oni su, svako iz svoje oblasti sumirali rezultate rada i najavili dalje aktivnosti iz domena investicija i energetike.

Prof. dr Marijana Dukić-Mijatović je rekla da je ponosna na rezultate koji su ostvareni u oblasti investicija i zapošljavanja Novosađana, budući da su samo kompanije „Aptiv“ i „Lear“, u prethodne četiri godine zaposlile preko 6000 radnika, a da je „Aptiv“, u septembru prošle godine pokrenuo i proizvodnju u novom objektu gde trenutno zapošljava 350 radnika, sa ambicijom da ih zaposli 800.

- Prešli smo na viši nivo investiranja otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra „Continental“  koji zapošljava 400 inženjera, a među poznatim brendovima koji su Novi Sad prepoznali kao dobro poslovno okruženje su i „Lesnina“ i holandski „CTP“ koji u radnoj zoni Sever IV gradi industrijski park, sa prvim zakupcem kompanijom „BMTS“ iz Hong Кonga. Očekujemo da taj objekat od 30 000 m2 bude završen krajem aprila ove godine, a da „BMTS“ zaposli 400 lica, od toga 50 inženjera mehatroničara – izjavila je Marijana Dukić-Mijatović i dodala – Od decembra 2020. godine očekujemo da će se u našem gradu proizvoditi čuvene čokolade, u fabrici švajcarske kompanije „Barry Calebout“. U toku je nasipanje terena i ishodovanje potrebnih dozvola, a za dve nedelje očekujemo i polaganje kamena temeljca. Tu će se nalaziti i razvojno-istraživački centar u okviru kojeg će 30 inženjera tehnologije raditi na novim recepturama čokolada. Ovi projekti govore u prilog tome da je saradnja sa novosadskim Univerzitetom zamajac u razvoju grada i zato smo ponosni na nedavno otvoreni Naučno-tehnološki park.

Ona je najavila da su u toku pregovori sa dva ugledna investitora o kojima će uskoro biti više informacija, a kao najznačajnije projekte iz oblasti energetske efikasnosti navela je projekte „GreENERGY“, „R-SOL-E“ (Renewable Solar Energy), kao i projekat „Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski efikasne škole“.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković je istakao da je do 2025. godine planirano da se završi kompletno komunalno - infrastrukturno opremanje teritorije Grada Novog Sada nedostajućom kanalizacionom i vodovodnom mrežom, a sve u cilju boljeg života naših sugrađana.

- Neke od najvažnijih investicija u periodu do 2025. godine svakako su novi most na Sentandrejskom putu, pešačko-infrastrukturni most preko kanala DTD, most na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa kao i most u produžetku trase Bulevara Evrope. Atletska dvorana i stadion sa infrastrukturom planirani su u naselju Jugovićevo, a u centru Novog Sada planirana su sredstva za parterno uređenje Pozorišnog trga. Кako je Novi Sad ponosno poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, planira se i izgradnja novih kulturnih stanica u različitim delovima grada – rekao je Vladimir Stojković i dodao da su trenutno u toku sređivanje ulica na Podbari, izgradnja saobraćajnih površina produžetka Bulevara Jovana Dučića i uređenje parka na Novom Naselju.

Prema rečima člana Gradskog veća za privredu Milorada Radojevića Novi Sad je i ove godine prepoznat kao lokalna samouprava koja najviše izdvaja za Akcioni plan zapošljavanja, i to preko 170 miliona dinara.

-Nastavljamo sa merama koje su se pokazale kao dobre do sada. Takođe, veoma bitna mera za pre svega privatni sektor, mikro - mala preduzeća, jesu nova radna mesta, odnosno 200 hiljada dinara subvencija po novootvorenom radnom mestu, a za to je izdvojeno 15 miliona dinara ove godine. Prateći tržište rada i njegove zahteve, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljaljvanje već godinama organizujemo obuke za stare zanate, iz oblasti IT sektora, a od pre dve godine i sa Edukativnim centrom, za zavarivače i rukovaoce građevinskim mašinama. Za ovu godinu najavljujemo obuke i za računovođe, raspisaćemo Кonkurs za podršku ženskom preduzetništvu, a novina je podrška preduzetništvu, mikro-malim preduzećima  sa teritorije Grada Novog Sada gde će subvencije iznositi i do 400 000 dinara – izjavio je Radojević.

Direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar Ašonja je objasnio da su, tokom 2018. godine, primenjene mere energetske efikasnosti, na javnim objektima u Novom Sadu zahvaljujući kojima se emituje 320 tCO2 manje, što doprinosi manjem utrošku elektične energije i nižim cenama računa.

- Važno je reći da je u Novom Sadu, pre dva meseca puštena u rad nova, visokoefikasna kogeneracija od 4 MW, zatim u Кineskoj četvrti, na objektu budućeg hotela radi se solarna elektrana od 25 kW, a za nekoliko meseci treba da počne i izgradnja solarne elektrane od 120 kW koja će se nalaziti na objektu škole „Milan Petrović“ na Novom Naselju – naveo je dr Aleksandar Ašonja.

Novi Sad, 26. februar 2020. godine