Čitaj mi

PREDSTAVLJENI NOVOSADSKI PROIZVODI SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA

Novosadski proizvodi sa oznakom geografskog porekla, Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, predstavljeni su u okviru pijace organske hrane Moj salaš.

Predstavnici Udruženja proizvođača i prerađivača „Futoški kupus“ i Društva pčelara „Jovan Živanović“ izneli su sve pojedinosti o pomenutim proizvodima, a o značaju organske poljoprivredne proizvodnje i brendova koji doprinose prepoznatljivosti Novog Sada govorio je član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski.

- Smatramo da su ova dva brenda značajna za Grad Novi Sad kao turističku destinaciju ali i kao gastro destinaciju. Želja nam je da na početku festivala Exit, iskoristimo prisustvo brojnih turista iz celog sveta, i na pijaci Moj salaš predstavimo ove potencijale. Sa Društvom pčelara „Jovan Živanović“, i brojnim drugim partnerima sarađujemo na projektu ''Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona'' vrednom oko 170 hiljada evra, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Austrijska agencija za obnovu i razvoj. Na taj način želimo da osnažimo organsku proizvodnju i pčelarstvo – istakao je mr Goran Sečujski.

Prisutni su imali priliku da probaju Futoški kupus i Fruškogorski lipov med, kao i jela koja se mogu pripremiti njihovom upotrebom. Lipov med sa Fruške gore je jedini monoflorni med u Evropi koji se može pohvaliti sadržajem lipovog polena i preko 60% u kilogramu meda.

Futoški kupus, kroz vekove, trpi određene promene uslovljene klimatskim, prirodnim i ljudskim faktorima, ali je sva svoja kvalitetna svojstva zadržao i do danas, Udruženje proizvođača i prerađivača „Futoški kupus“ obezbedilo je najviši stepen zaštite geografskog porekla za svoj proizvod.

Novi Sad, 10. jul 2014. godine