Čitaj mi

PREDSTAVLJENA NOVA VERZIJA BIBLIOTEČKO-INFORMACIONOG SISTEMA „BISIS 5“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavlјevićem prisustvovao je predstavlјanju unapređenog bibliotečko-informacionog sistema „BISIS 5“. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, taj program razvijaju istovremno tri gradske biblioteke, i to u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu.

- Ovo je primer da tradicionalno čuvanje kulturnog blaga, što je izvorna delatnost biblioteke, i savremene tehnologije nužno ne isklјučuju jedno drugo, već u ovom kontekstu taj spoj daje novi kvalitet i sigurnost za budućnost. Na ponos svih nas je da je ovaj projekat osmišlјen od strane domaće pameti, a za nas u Novom Sadu posebno je bitno što je to realizovao Univerzitet, odnosno Fakultet tehničkih nauka. Hvala Ministarstvu na podršci i odluci da projekat bude implementiran u biblioteci u Novom Sadu, kao i FTN-u na tome što je doprineo osnaživanju biblioteke, njenih sadržaja i ponude, a na radost brojnih čitalaca – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavlјevića to ministarstvo nastavlјa da pomaže razvoj domaćeg softvera za bibliotečko-informativne sisteme u Srbiji.

- Očekujem da u periodu pred nama i druge biblioteke u našoj zemlјi prihvate i implementiraju ovaj softver. Suština je da Srbija mora po svaku cenu razvijati svoju visoku tehnologiju i potencijale u oblasti digitalizacije u visokostručnim oblastima. Pored pojednostavlјenja, kao očigledne koristi od toga, stajemo rame uz rame sa naprednijim evropskim državama koje odlikuje stvaranje visokotehnološki kvalitetnih proizvoda – rekao je Vukosavlјević.

Razvoj nove verzije BISIS-a, zasnovane na tehnologiji računarskih oblaka, omogućiće efikasnije održavanje, jednostavniju instalaciju, ujednačavanje i standardizaciju svakodnevne bibliotekarske prakse u informatičkom smislu.

Novi Sad, 1. jun 2018. godine