Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROGRAM OBELEŽAVANJA 76. GODIŠNJICE NOVOSADSKE RACIJE

Grad Novi Sad, zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom, i ove godine tradicionalno obeležava godišnjicu Novosadske racije. Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić, protojerej Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam predstavili su program obeležavanja godišnjice.

Komemorativni skup sa pomenom žrtvama Novosadske racije i polaganje cveća ispred spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije kao i spuštanje venca sa broda Rečne flotile u Dunav, biće održani u utorak, 23. januara 2018. godine.

-Program počinje u 12.00 časova obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Pomen žrtvama racije ove godine prvo će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, a zatim i vrhovni Rabin Republike Srbije Isak Asiel. Pomen žrtvama Racije na novosadskoj plaži „Štrand“ biće održan istog dana u 13.45 časova – izjavio je Miroslav Ilić.

Protojerej Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić se zahvalio predstavnicima Grada na saradnji i istakao da je da je veoma važno što Grad, Jevrejska opština i Eparhija bačka već godinama uspešno organizuju obeležavanje godišnjice kojom se neguje kultura sećanja na žrtve racije.

-Zadatak našeg odbora, pored obeležavanja godišnjice je da temu racije aktuelizuje tokom čitave godine. Zato je Crkvena opština u Novom Sadu pokrenula inicijativu da se na mesta gde su građani stradali tih januarskih dana 1942. godine, postave prigodna spomen obeležja – rekao je Vladan Simić.

Programu obeležavanja Novosadske racije prisustvovaće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, glavni rabin Republike Srbije Isak Asiel, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji i Ambasade Mađarske u Srbiji.
Novi Sad, 22. januar 2018. godine