Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROGRAM FESTIVALA „NOMUS“

U organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod generalnim pokrovitelјstvom Grada Novog Sada biće održan 41. Međunarodni festival umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti od  15. do 22. aprila 2016. godine. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavlјen program Festivala, a kojoj je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

- „Nomus“ je festival koji sa svojom dugom tradicijom na najbolјi mogući način pronosi ime našeg grada, pogotovo kad je reč o doprinosu koji daje kandidaturi Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Grad Novi Sad će nastaviti da podržava i „Nomus“ i Muzičku omladinu Novog Sada koja sve ove godine predano radi na stvaranju njegovog sadržaja i kvaliteta. Svi zajedno treba da učinimo korak više na popularizaciji klasične i ozbilјne muzike, ne samo tokom trajanja „Novosadskog muzičkog leta“ i „Nomusa“ nego tokom cele godine – rekao je Vanja Vučenović i dodao da je to zadatak Gradske uprave za kulturu.

Umetnička direktorica Festivala Marija Adamov je rekla da im je maksima u odabiru programa i izvođača, kao i svih godina trajanja festivala, bila da održe visok umetnički nivo manifestacije.

- Stoga smo nastojali da obuhvatimo neke od trenutno najistaknutijih umetnika iz deset zemalјa sveta i to većinom izvođača mlađe generacije, pobednika na elitnim muzičkim takmičenjima, među kojima su i naši najuspešniji interpretatori. Sve ih objedinjuje originalnost i umeće interpretacije uz neospornu veliku virtuoznost instrumentalnog  muziciranja. Ponovo smo se odlučili za okuplјanje Festivalskog orkestara „Nomusa“ koji će raditi pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, višestrukog učesnika i umetničkog direktora „Nomusa“ - rekla je Marija Adamov.

U toku osam festivalskih dana i devet ekskluzivnih programa nastupiće umetnici iz naše zemlјe, Južne Koreje, Francuske, Nemačke, Kine, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Slovenije i Velike Britanije, a koncerti će biti održani u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

Glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović je s ponosom istakao međunarodni značaj „Nomusa“ i njegovu važnost za naš grad i našu zemlјu.

-U 2015. godini „Nomus“ je od strane Evropske unije proglašen za festival od izuzetnog značaja, a taj sertifikat mu je dodelјen za 2015/16. godinu. Nadamo se da će nam ta titula pripasti i u 2017. godini – rekao je Milan Radulović.

Novi Sad, 12. april 2016. godine