Čitaj mi

PREDSTAVA ''GOSPOĐICA JULIJA'' NA OTVARANјU 49. INFANT-a

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju 49. INFANT-a u Srpskom narodnom pozorištu. Festival je počeo Strindbergovim komadom ''Gospođica Julija'' u izvođenju čuvenog bečkog Burgteatra, a predstavu je režirala Mateja Koležnik.

- INFANT pomera granice i nudi nove poglede u svetu pozorišne kulture i umetnosti, a posebna je čast što smo domaćini prestižnom teatru iz Beča, Burgtetaru. To pozorište je starije od grada Beča iz kojeg dolazi, osnovano je 1741. godine i vrlo retko nastupa van matičnog teatra. Ponosan sam na sve lјude koji su uspeli da organizuju njihov dolazak u Novi Sad. Predstava ''Gospođica Julija'' je fantastična, pred publikom je remek-delo, a verujem da su lјudi došli i iz drugih mesta, jer ovako nešto ne može baš da se vidi svaki dan. Večeras je i izvanredni koncert ''Korzo'' na Bulevaru Mihajla Pupina koji se održava u okviru Kaleidoskopa i imamo priliku da zaista uživamo u kulturi u Novom Sadu – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

I preostale tri predstave ovogodišnjeg INFANT-a u selekciji proslavlјenog makedonskog reditelјa Aleksandra Popovskog donose impresivan pogled na pozorišnu Evropu. Kako su naveli predstavnici organizatora Festivala, odnosno Kulturnog centra Novog Sada, sve govore o slobodama i njihovoj odbrani, o mitovima koji moraju da se ruše i onim novim koje bi trebalo izgraditi na zdravim osnovama. Nacionalno pozorište Mađarske (Nemzeti Szinhaz) 11. septembra igraće predstavu ''Vojcek'', a avangardno Gradsko pozorište Ljublјana (Mestno gledališče ljubljansko) dolazi 12. septembra sa predstavom ''Talog'', u režiji Žige Divjaka koji se bavio temom sveopšte histerije.

Festival 13. septembra zatvara predstava ''Kafka mašin'' koja se bavi lažnim identitetima, potrošenim iluzijama i zloupotreblјenim ideologijama.

Novi Sad, 10. septembar 2022. godine