Čitaj mi

PREDSEDNIK SLOVENAČKE OPŠTINE LENDAVA POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa predsednikom slovenačke Opštine Lendava Janezom Mađarom u Gradskoj kući. S obzirom na to da je ovo prvi susret predstavnika dva grada, oni su međusobno predstavili jedinice lokalne samouprave naglašavajući privredne i turističke potencijale Lendave i Novog Sada, a s tim u vezi su razgovarali i  o uspostavljanju potencijalne saradnje.

Gradonačelnik Vučević je istakao odličnu saradnju Novog Sada i slovenačke prestonice Ljubljane, kao i kontinuiranu kooperaciju sa Mariborom, gradom koji je pružio veliku podršku Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture. On je naglasio da se Društvo   Slovenaca  „Kredarica“  koje duže od dve decenije funkcioniše u Novom Sadu veoma ističe svojim aktivnostima i doprinosi jačanju multikulturalizma po kojem je grad nadaleko poznat.

Janez Mađar je rekao da se nada da će sličnu saradnju Novi Sad u budućnosti ostvariti i sa Gradom Lendavom i da će ona biti podjednako plodonosna i dugoročna. U razgovoru je naglašeno da Opština Lendava pripada Pomurskoj regiji u Sloveniji i da skoro polovinu stanovništva čine pripadnici mađarske nacionalne manjine u toj državi. Predsednik opštine Mađar je pohvalio tradiciju održavanja Dana slovenačke kulture, privrede i turizma, koja se svake godine organizuje uz podršku Grada Novog Sada i izrazio želju da se tom projektu pridruži i Lendava.

Delegacija iz Lendave je gradonačelniku uručila na poklon umetničku sliku Roberta Podpečana, portret nedavno preminulog čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, koji u jednoj od svojih pesama spominje ovaj slovenački grad.

Novi Sad, 27. maj 2021. godine