Čitaj mi

PRAZNIK MLADOG VINA U LAGUMIMA PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Manifestacija Vinski lavirint, na kojoj su posetioci uživali u 300 vrsta vina, od kojih je najtraženije bilo Božule, održana je u lagumima Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu. Nesvakidašnji doživljaj prošlih vremena, kada su lagume naseljavali vojnici i neka druga gospoda, dočarali su kostimirani mladići i devojke.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada dr Saša Igić idejni je tvorac ove manifestacije i kako naglašava, zadovoljan je posetom, jer se kroz ovakve akcije najbolje promovišu lagumi.

- Viđao sam slične prostore u inostranstvu, pa sam došao na ideju da i mi u Novom Sadu omogućimo posetiocima Petrovaradinske tvrđave da uživaju u nesvakidašnjem ambijentu. Šest meseci je trajalo uređivanje prostora i sada je osposobljen za održavanje ovakvih i sličnih manifestacija. Grad je podržao organizaciju Vinskog lavirinta kako bi dodatno promovisao podzemne vojne galerije i privukao što više domaćih i stranih turista – istakao je Igić.

-Treći četvrtak u novembru je za poznavaoce vina širom sveta asocijacija na Novi Božole, mlado vino napravljeno od sorte Game u jednom od najpoznatijih francuskih vinskih regiona-Božoleu, po kojem je i dobilo ime – objasnila je direktorka Interfesta Nataša Budisavljević i dodala da se tog dana samo u ovom francuskom regionu održava oko 120 festivala posvećenih mladom vinu , ali i da se ono slavi, od Njujorka do Tokija.

Organizator manifestacije Vinski lavirint je Udruženje za edukaciju i promociju kulture vina, Interfest, generalni pokrovitelj celokupnog događaja je Grad Novi Sad, a Vinski lavirint podržali su i Turistička organizacija i Muzej grada Novog Sada.

Novi Sad, 20. novembar 2009. godine