Čitaj mi

POVODOM JUBILEJA PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O КARLOVAČКOJ GIMNAZIJI

Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, zajedno sa načelnikom Gradske uprave za obrazovanje Radovanom Кovačevićem, prisustvovala je predstavljanju knjige „Кarlovačka gimnazija“, autora Žarka Dimića, u izdanju IК „Data status“.

- U mesecu kada Кarlovačka gimnazija obeležava važan jubilej – 230 godina svog postojanja, sa velikom radošću prisustvujemo promociji monografije te značajne ustanove koja je bila i ostala svetionik srpske prosvete i duhovnosti. Od svog osnivanja do danas, Кarlovačka gimnazija predstavlja značajan deo naše istorije, obrazovanja i kulure. Mnogi znameniti ljudi su bili karlovački profesori i đaci, a zahvaljujući ovoj knjizi njihova imena, kao i najvažniji događaji iz prošlosti škole, ostaviće svoj trag u večnosti - izjavila je Dina Vučinić i dodala da je knjiga objavljena u spomen svim gimnazijskim direktorima, profesorima, priložnicima, a najviše njenim učenicima, bivšim i budućim.

Na promociji održanoj u Svečanoj sali Кarlovačke gimnazije, pored autora, o knjizi su govorili urednik Srđan Ercegan i izdavači Branko Stojkov i Predrag Đurković. Tom prilikom, istaknuto je da je razlog za objavljivanjem reprezentativne monografije to što istorija te važne škole nije bila ni poznata, niti proslavljena u dovoljnoj meri. Prema rečima izdavača, knjiga je uređena u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, ilustrovana sa preko 300 kvalitetnih fotografija, a autor teksta istoričar i upravnik Arhiva SANU u Sremskim Кarlovcima dr Žarko Dimić sveobuhvatno je izneo značajne događaje i potrudio se da kroz dokumentarnu istoriografsku građu upozna čitaoca sa svim relevantnim detaljima koji su pratili nastanak i razvoj karlovačkog učilišta.

Novi Sad, 30. novembar 2021. godine