Čitaj mi

POVEĆANјE KREDITNOG REJTINGA GRADA NOVOG SADA NA PONOS SVIH NOVOSAĐANA

Na osnovu poslednjeg izveštaja rejting agencije „Mudis“, jedne od najuticajnijih na globalnom finansijskom tržištu za ocenu kreditnog rejtinga, Grad Novi Sad dobio je sjajne vesti o Novom Sadu i Srbiji. Naime, agencija „Mudis“ je povećala dugoročni kreditni rejting Grada Novog Sada sa „Ba3“ na „Ba2“ uz, kako navode, stabilne izglede za dalјe pobolјšanje. To se obrazlaže doslednim upravlјanjem budžetom Grada koji, uz celokupno dobru fiskalnu disciplinu, izdržava uticaj šoka izazvanog pandemijom virusa Kovid 19.

- Ovo je ogroman uspeh za sve nas. Srbija je jedna od retkih zemalјa koja je uspela da u jednoj teškoj godini, u kojoj je pandemija bukvalno paralisala i neke vodeće svetske ekonomije, dobije povećanje kreditnog rejtinga. To je potvrda naše odgovorne politike koja je fokusirana na očuvanje zdravlјa naših građana, ali i naše privrede. Povećanje kreditnog rejtinga Grada Novog Sada potkreplјeno je niskim nivoom duga i veoma visokom likvidnošću, a poznata svetska rejting agencija posebno ističe važnu ulogu Novog Sada u nacionalnoj ekonomiji, kao drugog najvećeg grada u Republici Srbiji. Novi Sad je primer kako investitore iz celog sveta, ni kriza izazvana pandemijom nije sprečila u nameri da ulažu kapital u naš grad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je naglasio da su to sjajne vesti koje podrazumevaju povećanje dugoročnog kreditnog rejtinga od strane agencije „Mudis“, koje daju vetar u leđa gradskoj vladi da nastavi da unapređuje Novi Sad kao značajnu investicionu destinaciju, još pouzdaniju i kvalitetniju. Kako se navodi u izveštaju, Agencija očekuje da će stabilna finansijska pozicija Grada biti očuvana i u budućnosti, uz smanjenje nivoa duga na vrlo nizak nivo.

Novi Sad, 17. mart 2021. godine