Čitaj mi

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SRPSKE I NEMAČKE KOMPANIJE U GRADSKOJ KUĆI

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u Gradskoj kući potpisan je sporazum između kompanije „Energotehnika Južna Bačka“ d.o.o. sa sedištem u Novom Sadu i nemačke kompanije „R+S Solutions“. Pismo o namerama danas su potpisali suvlasnik „Energotehnika - Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić i vlasnik kompanije „R+S Solutions“ Markus Runer. Oni su se obavezali da će kroz pronalaženje zajedničkog interesa ostvariti poslovnu saradnju sa ciljem objedinjenog nastupa na projektima u Nemačkoj, Srbiji i na trećim tržištima.

- Zadovoljstvo mi je što su predstavnici dve privatne kompanije predložili da se potpisivanje današnjeg sporazuma obavi baš u Gradskoj kući. Grad je očigledno prepoznat kao neizostavni partner koji u okviru svojih nadležnosti podstiče stvaranje kvalitetnog poslovnog ambijenta. Veoma je značajno što jedna privatna kompanija, čije je sedište u Novom Sadu, ostvaruje poslovnu saradnju sa ozbiljnim i jakim partnerom iz Nemačke, koja je jedna od najjačih evropskih ekonomskih sila. Ovim poslovnim potezom, ne samo da se otvara tržište za našu domaću kompaniju, već se njegov kvalitet ogleda i u tome što će doći do obuke novih kadrova, kako u struci, tako i usavršavanju stranog jezika. Sve to pospešuje, ne samo poslovanje „Energotehnika - Južna Bačka“, nego pravi jednu dobru investicionu klimu u Novom Sadu - rekao je gradonačelnik Vučević i podsetio da je pre nekoliko nedelja potpisan i Sporazum između Grada i austrijske kompanije, da traju razgovori sa još nekoliko inostranih firmi, te da se polako razbija višegodišnja učmalost kakva je vladala u Novom Sadu u pogledu investicija.

Predmet potpisanog sporazuma je strateška saradnja dve kompanije u sledećim oblastima: saradnja u Nemačkoj na projektima na niskom naponu, saradnja na projektima u Nemačkoj i okruženju na naponskim nivoima, obuka elektromontera iz Srbije za rad u Nemačkoj, obuka đaka u srednjim školama kroz praktičan rad i stipendiranje zainteresovanih za kasniji rad u Nemačkoj, zajednička saradnja na projektima u Srbiji i okruženju kroz nabavku opreme u Nemačkoj, upravljanje složenim projektima i obezbeđivanje povoljnijih kredita i garancija banaka, saradnja na projektima u oblasti klimatizacije i grejanja, kao i zajednička saradnja sa brodogradilištima u Srbiji i regionu. „Energotehnika - Južna Bačka“ d.o.o. Novi Sad je poslovala u okviru „Elektrovojvodine“ 45 godina, od 2005. radi samostalno na otvorenom domaćem i inostranom tržištu, a od polovine 2010. godine je privatizovana i danas je jedna od najvećih kompanija u Srbiji koje se bave realizacijom projekata iz oblasti elektroenegetike i gasifikacije. Firma „R+S Solutions“ osnovana je pre 25 godina u Nemačkoj, jedna je od najvećih kompanija u Nemačkoj sa godišnjim prihodom od oko 200 miliona eura, a oblasti njenog poslovanja su izvođenje elektromontažnih radova na niskom naponu, tehničko opremanje zgrada i energetski menadžment.

Novi Sad, 16. oktobar 2013. godine