Čitaj mi

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANjU POVODOM REALIZACIJE PROJEKTA „EKOPROFIT NOVOG SADA“

Načelnica Gradske uprave za i zaštitu životne sredine dr Aleksandra Jovanović Galović potpisala je u ime Grada Novog Sada Memorandum o razumevanju povodom realizacije projekta 'Ekoprofit Novog Sada' sa direktorom Austrijske agencije za razvoj Klausom Kaperom, dok je potpisnik konzorcijuma Denkštat bio Vilibald Kaltenbruner.
Cilj ove saradnje jeste uspostavljanje temelja za profesionalno upravljanje životnom sredinom u preduzećima na teritoriji Novog Sada i istovremeno jačanje saradnje između njih i lokalnih vlasti radi dobrobiti kako lokalne životne sredine tako i konkurentnosti preduzeća.
- Ovaj memorandum formalno označava početak projekta „Ekoprofit“ koji Grad Novi Sad, kao prvi grad u Srbiji, realizuje u saradnji sa austrijskom kompanijom Denkštat, i austrijskom agencijom za razvoj koja nam pruža veliku finansijsku podršku. „Ekoprofit Novog Sada“podrazumeva da će u naredne dve godine 25 kompanija na teritoriji Novog Sada, bez obzira na njihovu veličinu, imati priliku da budu deo projekta, i da svoju proizvodnju i poslovanje modifikuju tako da budu profitabilniji i ekonomičniji, da uštede novac i istovremeno smanje ekološki otpad – rekla je načelnica dr Aleksandra Jovanović Galović.
Klaus Kaper iz austrijske agencije za razvoj istakao je da je ovo vrlo važan novi korak u sradnji sa Gradom Novim Sadom, te da je ideja projekta 'Ekoprofit Novog Sada' nešto sasvim novo i moderno što treba i Srbiji i Austriji.
- Drago mi je da započinjemo baš ovaj projekat u Novom Sadu, jer po mom mišljenju on predstavlja jednu od najuspešnijih priča. Projekat omogućava opštinama i gradovima da sarađuju sa poslovnim partnerima ali i konsultantskim kompanijama u poboljšanju zaštite životne sredine. Započet je pre 20 godina u Gracu i do sada je više od 2000 kompanija uzelo učešće u njemu. Nadam se da će i ovde veliki broj kompanija učestvovati u projektu i da ćemo svi biti veoma zadovoljni kada za devet meseci budemo sumirali rezultate- naglasio je Vilibald Kaltenbruner.
Fokus projekta Ekoprofit Novog Sada jeste umanjenje količine otpada i emisija štetnih materija kao i primena ekoloških standarda u njegovom tretmanu.

Novi Sad, 21. februar 2011. godine