Čitaj mi

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU IZMEĐU GRADA NOVOG SADA I ŠANDONG PROVINCIJE

Posredstvom Društva za ekonomsko-trgovinsku saradnju i prijateljstvo Srbije sa NR Kinom, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je u ime Grada Novog Sada Memorandum o razumevanju sa gospodinom Meng Janom koji zastupa Šandong provinciju NR Kine. Potpisivanjem Memoranduma iskazane su obostrane namere da se u narednom periodu konkretizuje saradnja na izgradnji obilaznice autoputa oko Novog Sada koja predstavlja investiciju od velikog značaja, odnosno da se stvore uslovi povoljni za projektovanje, finansiranje, izgradnju i korišćenje obilaznice autoputa oko Novog Sada.

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo potpisali ovaj sporazum, kao rezultat nekoliko sastanaka u Zavodu za izgradnju grada i u Gradskoj kući. Radi se o strateški važnoj saobraćajnici za Novi Sad, ali i za celu pokrajinu i Srbiju, jer bi se izgradnjom obilaznice oko Petrovaradina, koja bi išla do Žeželjevog mosta i otvarala priključenja za potencijalni novi most koji bi prelazio Dunav u pravcu Šangaja, ostvarilo povezivanje dva autoputa E75 i E70, odnosno dalje povezivanje ka Banatu. Pred nama su ozbiljni zadaci, pre svega, u pripremi i realizaciji projektne dokumentacije, a u Memorandumu je jasno naglašeno da će svi dalji koraci u saradnji Grada Novog Sada i Šandong provincije biti u skladu sa važećim propisima Republike Srbije koji definišu sve procedure izvođenja i investiranja - rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će danas sa predstavnicima Šandong provincije i ambasade NR Kine razgovarati i o dovođenju investitora iz Kine u Slobodnu zonu Novog Sada.

Meng Jan iz Šandong provincije NR Kine je istakao da naša dva naroda spaja veliko prijateljstvo i da je ovo drugi veliki projekat koji je do sada potpisan, a da je prvi vezan za izgradnju Koridora 11.

- Grad Novi Sad je na nas ostavio dobar utisak i nadam se da ćemo posle potpisivanja Memoradnuma što pre zajedno krenuti u realizaciju ovog projekta i još jače učvrstiti prijateljstvo naših naroda i zemalja – rekao je Meng Jan.

Grad Novi Sad ima nameru da izgradi obilaznicu autoputa oko Novog Sada, a Šandong provincija poseduje bogato iskustvo u oblasti izgradnje autoputeva i voljna je da preduzme aktivnosti na zajedničkoj realizaciji izgradnje obilaznice. Procenjena ukupna dužina obilaznice autoputa oko Novog Sada je oko 6,5 kilometara, a precizna dužina biće utvrđena na osnovu konačnih planova. U narednom periodu biće konkretizovan model projektne investicije i model finansiranja, uz nameru da se kroz pregovore traže najbolja rešenja za umanjenje troškova projekta.

Novi Sad, 21. oktobar 2013. godine