Čitaj mi

POŠTOVANJEM MERA DA SE SAČUVAJU ZDRAVLJE I EKONOMIJA

Kako je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, od početka epidemije, zaklјučno sa jučerašnjim danom, u Novom Sadu je inficirano 4776 osoba, a trenutno ima 1340 aktivnih slučajeva. Na sednici štaba analizirani su podaci Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, inspekcijskih službi, Doma zdravlјa, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno svih koji su uklјučeni u problematiku epidemije i funkcionisanje grada.

- U osnovnim školama inficirano je 19 zaposlenih među kojima su i nastavnici i drugo osoblјe, kao i osam učenika. U srednjim školama zaraženo je devetoro zaposlenih i 31 učenik, u vrtićima 30 vaspitača i dvoje dece, a dva studenta su pozitivna na koronu. Imajući u vidu ukupne okolnosti, Štab je doneo četiri naredbe i dve preporuke. Nema radikalnih mera, pre svega potenciramo implementaciju i poštovanje svega do sada propisanog, ali sve je privremenog i promenlјivog karaktera, u zavisnosti od epidemiološke sitauacije. Čuvajući zdravlјe građana, moramo voditi računa o ekonomiji grada i boriti se da ne moramo da zatvaramo grad, da odustajemo od investicija i subvencija. Pojačali smo kontrole ulaska u javne objekte i dezinfekciju. Doneli smo naredbu o organizaciji rada gradskih šalterskih službi u dve smene, i to od 7.30 do 20 časova, kako se ne bi stvarale gužve. Nova je i naredba da u svim objektima gde dolazi do okuplјanja lјudi, a to su firme, ustanove, tržni centri, ugostitelјski objekti i drugo, mora javno biti istaknuto odgovorno lice za sprovođenje mera republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije. Propisano je i obavezno nošenje maski na pijacama, jer to su prostori intenzivnog okuplјanja. Zabranjeno je korišćenje bazena od 7. do 30. novembra, osim za nastavu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i trenažne procese sportskih klubova, i to pod posebnim uslovima. U istom periodu zabranjene su sve manifestacije, osim kulturno-umetničkih do 100 posetilaca u zatvorenom prostoru, sa razmakom od najmanje jednog sedišta između lјudi, a na otvorenom je takođe za te manifestacije dozvolјeno 100 posetilaca, sa 4 kvadratna metra za jednu osobu. Mogu se održavati samo redovna sportska takmičenja bez publike, a sve druge manifestacije se zabranjuju – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je istakao da je preporučeno pravnim licima da pređu na smenski rad, a noćnim klubovima da ograniče vreme boravka svakog gosta u objektu, ulaznicama koje su vremenski određene.

- Nismo skraćivali radno vreme ugostitelјa, jer time se ne rešava suština, imajući u vidu privatne žurke i proslave koje su bez ikakve kontrole. Ugostitelјske objekte možemo nadzirati, i oni plaćaju porez i zapošlјavaju lјude. Ako dođe do pogoršanja situacije njihovo radno vreme će biti skraćeno – naglasio je Vučević i pozvao sve da budu odgovorni kako bi se zaštitilo javno zdravlјe, zdravstveni sistem, sačuvala radna mesta, te da grad što optimalnije funkcioniše u veoma izazovnim uslovima.

Novi Sad, 5. novembar 2020. godine

Preuzmite 142._naredba_bazeni_07-30.11.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 18 KB)
Preuzmite 141._naredba_redari.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 21 KB)
Preuzmite 143._naredba_za_organe.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 16 KB)
Preuzmite 146._naredba_pijace.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 15 KB)
Preuzmite 144._preporuka_privredni_subjekti.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 14 KB)
Preuzmite 145._preporuka_notshni_klub.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 14 KB)