Čitaj mi

POSAĐENO 75 STABALA POVODOM OBELEŽAVANJA 75. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović prisustvovala je sadnji 75 stabala na Sentandrejskom putu, koju je organizovalo JKP „Gradsko zelenilo“ povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Novog Sada u II Svetskom ratu, a u okviru projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine za realizaciju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. U toku ove godine planirana je realizacija 15 projekata iz sredstava pomenutog fonda, kao i finansiranje zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara.

- Današnja simbolična akcija, povodom sedamdesetpetogodišnjice oslobođenja Novog Sada, organizovana je zajedno sa JKP „Gradsko zelenilo“ a u cilju unapređenja životne sredine i povećanja zelenih površina našeg grada. Ozelenjavanje Sentandrejskog puta je projekat u okviru velike akcije 10 hiljada stabala za Grad Novi Sad. Za nekoliko dana počeće i ozelenjavanje Bulevara despota Stefana gde će biti zasađeno preko 300 drvenastih stabala i nekoliko hiljada šiblja i trave. Izuzetno je važno to, da je Grad Novi Sad kao jedan od prioritetnih ciljeva izdvojio zaštitu životne sredine, a akcijom 10 hiljada stabala za Novi Sad to i dokazuje – istakla je Mira Radenović.

Direktor JKP "Gradsko zelenilo" Miloš Egić je rekao da je danas posađeno 69 drvorednih sadnica koprivića i šest sadnica piramidalnog jasena, a da je projektom ''Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu'' predviđena sadnja ukupno 374 stabala, najviše okruglastog jasena, koprivića, kao i još sedam različitih vrsta lišćarskog drveća.

Tokom 2019. godine, planirana je sadnja 4085 komada različitih vrsta drveća i 46118 sadnica šiblja na javnim zelenim površinama, na širem području Grada Novog Sada.

Novi Sad, 23. oktobar 2019. godine