Čitaj mi

POLOŽENI VENCI POVODOM 9. MAJA - DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici delegacije Gradskog odbora SUBNOR, Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i predstavnici Vojske Republike Srbije položili su vence na Spomen groblju, a zatim i na spomeniku Novosadskog odreda na Čeneju.

Tom prilikom gradonačelnik Vučević je čestitao svim Novosađanima i građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom, kako je rekao, jedan od najveličanstvenijih datuma u istoriji čovečanstva.

-Taj 9. maj 1945. godine označava pobedu dobra nad zlom, pobedu ljudskosti i pravih civilizacijskih vrednosti, pobedu ljubavi nad nacizmom, fašizmom, razaranjem, ubijanjem i nad progonima. Takođe, označava prekretnicu u razvoju celokupnog čovečanstva, i danas u svetu u kojem živimo taj dan jeste, pre svega, tekovina jedne velike pobede. Ta pobeda izvojevana je nad ozbiljnim neprijateljem koji je, na žalost, i danas prisutan u različitim pojavnim oblicima, a mi moramo biti oprezni i takve opasnosti prepoznavati. Kultura sećanja je nešto što svaki narod mora da prenosi sa generacije na generaciju, i ovo nije priča o prošlosti, ovo je priča o budućnosti, a na nama je da potomcima ostavimo bolje mesto za život – rekao je gradonačelnik Vučević i pozvao Novosađane da se pridruže današnjem organizovanom Maršu Besmrtnog puka koji se prvi put održava u našem gradu.

Novi Sad našao se na mapi gradova koji učestvuju u toj manifestaciji, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što Maršu Besmrtnog puka mogu da se pridruže svi koji osećaju potrebu za tim, ali i oni čiji su preci nastradali u ratovima 20. veka. Kako je gradonačelnik Vučević naglasio, ne smemo zaboraviti da je naš narod mnogo ratovao i platio visoku cenu za slobodu u kojoj danas živimo.

Novi Sad, 9. maj 2019. godine