Čitaj mi

PODRŠKA OSOBAMA SA DAUN SINDROMOM

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom. Uz podršku Grada Novog Sada u ovom udruženju se već treću godinu za redom realizuje projekat „Edukacija osoba sa Daun sindromom o zdravim stilovima života i merama prevencije“. Cilj projekta je povećanje fizičke aktivnosti i povećanje nivoa znanja članova Udruženja za podršku osobama sa Daun sindromom.

- Pored brojnih problema, osobe sa Daun sindromom u osnovi svog poremećaja imaju povećanu telesnu masu i zbog toga manje fizičke aktivnosti, što dodatno doprinosi gojaznosti. Ipak ove osobe mogu da unaprede svoje znanje o očuvanju zdravlja i stoga Grad podržava projekat, u okviru kog se organizuju fizičke aktivnosti, preventivni pregledi članova i predavanja na različite teme iz oblasti zdravstva - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom postoji od 2004. godine i okuplja osobe sa Daun sindromom, starosti do 50 godina, kao i njihove roditelje, staratelje, članove porodica i stručne saradnike. Od 2009. godine članovi se dva puta nedeljno okupnjaju u prostorijama Udruženja, gde zajedno stvaraju i provode slobodno vreme. Budući da su kapaciteti ovih prostorija nedovoljni, članovi Udruženja su razgovarali sa prof. dr Zoltanom Horvatom o mogućnostima da Grad pomogne u pronalaženju adekvatnijeg prostora, koji bi mogao da primi sve članove i koji bi oni mogli da koriste svakodnevno.

 

Novi Sad, 17. oktobar 2013. godine