Čitaj mi

PODRŠKA MLADIM POLjOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem posetio polјoprivrednicu Maju Đurovku iz Kisača koja je dobila sredstva u okviru Programa podrške za sprovođenje polјoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Novog Sada za 2020. godinu. Tim Programom je, između ostalih, predviđena mera podrške mladima u ruralnim područjima.

- Mi smo kroz Strategiju razvoja polјoprivrede i ruralnog razvoja Grada Novog Sada za period 2018-2022. godine definisali sve naše okvire delovanja i klјučne pravce u oblasti polјoprivrede. Ove godine smo opredelili 23 miliona dinara za mlade polјoprivrednike, a tim povodom smo danas u poseti gazdinstvu gospođe Maje Đurovke u Kisaču. Ona je uspešna u više oblasti, jer je pored polјoprivrede, posvećena nauci i diplomirani je psiholog. Hrabro je krenula sa svojom porodicom i partnerom u intenzivnije ulaganje u sektor voćarstva, koje je porodična tradicija i prati sve konkurse. Nakon uspešnog apliciranja, dobila je sredstva od preko milion dinara i predstavila nam je danas šta je kupila za taj novac, a to su prikolica za 10 tona jabuka, vučna kompozicija za palete i pumpa za navodnjavanje koja pokriva četiri hektara. Mi joj želimo puno uspeha i da nastavi da se javlјa i na druge konkurse – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da se uveliko priprema budžet Grada za 2021. godinu u kojem je predviđena izgradnja prve faze kanalizacije u Kisaču.

U 2020. godini, u skladu sa uslovima Javnog poziva, 25 mladih polјoprivrednika je dobilo sredstva u ukupnom iznosu od 23 000 000 dinara, odnosno 90% od vrednosti opreme i mehanizacije za koju su podneli  prijavu. Maja Đurovka zahvalila se Gradu Novom Sadu na velikoj podršci.

- Ovo je podstrek nama, mladim lјudima, da ostanemo u našoj zemlјi i da još marlјivije radimo. Sredstva su nam bila od pomoći već u ovoj sezoni, jer smo iskoristili prikolicu i ubrzali proces proizvodnje. Kako naš obim proizvodnje raste, tako se i potreba za novom mehanizacijom povećava, a ovaj vid pomoći olakšava sam proces i tok rada – rekla je Đurovka.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je podsetio da je ta mera realizovana u i 2019. godini kada je 20 mladih polјoprivrednika dobilo ukupno 19 miliona dinara za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje i podizanje plastenika. On je naglasio da Gradska uprava za privredu razmatra nove načine za pomoć polјoprivrednicima, posebno nakon što je usvojen novi Pravilnik o preradi sirovina na gazdinstvima.

Novi Sad, 20. oktobar 2020. godine