Čitaj mi

POČEO TREĆI FORUM MLADIH LIDERA REGIONA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić prisustvovao trećem Forumu mladih lidera regiona koji će u Novom Sadu trajati do 1. jula. Nakon otvaranja foruma u Galeriji Matice srpske, oni su učestvovali na plenarnoj sesiji „Mladi u dijalogu - Bolјi region počinje sa Vama“.

- Novi Sad je uvek bio grad u kojem se čujemo, razumemo i poštujemo, grad u kojem se ne gleda ko ste i odakle ste, već kakvi ste. I kada neko traži grad u kome je lako razumeti se, i u kome se još lakše premošćavaju svi mogući nesporazumi, onda je izbor lak – onda je izbor Novi Sad. Siguran sam da su mladi spremni da preuzmu odgovornost i inicijativu, da pobede predrasude i oslobode se prošlih vremena i one loše energije koju nosi prošlost Zapadnog Balkana, i da zajedno sa vršnjacima grade zajedničku evropsku budućnost – rekao je gradonačelnik Vučević i naglasio da je taj skup važan da bi se razmenjivala iskustva, u cilјu stvaranja zajedničkih šansi regiona. On je rekao i da Novi Sad svojim primerom pokazuje da mladi lјudi treba da budu učesnici u donošenju klјučnih političkih odluka koje se tiču politike prema mladima. - I titula koju smo poneli, i 2019. godina koja nam je blizu, predstavlјaju kontinuitet u brizi prema mladima. Očekujem da ćete se odlično razumeti sa vašim vršnjacima bez obzira na to što govorite različitim jezicima, što ste različitih nacija i religija. Znam da i sami znate da ćete biti snažniji ako ste zajedno, ako saznate više jedni o drugima i da ste zato u Novom Sadu – dodao je gradonačelnik poželevši svima dobrodošlicu u Novi Sad.

Ovogodišnji forum organizuju Evropski pokret u Srbiji-lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ)-Otvoreni regionalni fond za Jugostičnu Evropu za promociju EU integracija i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).  Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su i Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Savet za regionalnu saradnju.

Prisutnima su se obratili i zamenik šefa Misije Ambasade Nemačke u Beogradu Aleksander Jung, Đuro Blanuša iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, kao i Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta u Srbiji u ime organizatora Foruma.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je i generalni pokrovitelј Foruma, bila je glavni panelista na Forumu. Ona je istakla je da je to veoma važan događaj, jer predstavlјa deo zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji se održava 9. i 10. jula 2018. godine, na kojem će i ona učestvovati. Tom prilikom, ohrabrila je mlade da podstiču dijalog ka stvaranju stabilnijeg regiona i da se što više povezuju i prave čvrste veze koje će u budućnosti doneti konkretne projekte i benefite svima.

Prema rečima Aleksandra Simurdića iz Evropskog pokreta u Srbiji, treći Forum mladih lidera regiona razmatraće globalne promene koje prostor Evrope i Balkana ostavlјaju na periferiji domena moći i svetskih trendova, zatim geopolitički i istorijski značaj ovog prostora, kao i promene uslova i situacija na koje mladi lјudi mogu imati uticaj.

Zaklјučci sa Foruma biće predstavlјeni na godišnjem Samitu u okviru „Berlinskog procesa“, kao i na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu.

Novi Sad, 29. jun 2018. godine