Čitaj mi

POČEO SKUP LOKALNIH I REGIONALNIH OMBUDSMANA U NOVOM SADU

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković pozdravila je učesnike skupa lokalnih i regionalnih ombudsmana, kao i ombudsmana iz država Evropske unije koji se održava u Novom Sadu do 9. oktobra. Skup organizuje Zaštitnik građana Grada Novog Sada u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, Pokrajinskim zaštitnikom građana i Udruženjem ombudsmana Srbije.

-Zaštitnik građana je institucija pravnog sistema koja postoji u preko 100 zemalјa širom sveta i zato je održavanje ove međunarodne konferencije od velikog značaja za Grad Novi Sad, jer će na njoj učestvovati veliki broj lokalnih i regionalnih ombudsmana. Konferencija će biti mesto na kojoj će učesnici razmeniti svoja iskustva, znanja i primere dobre prakse u cilјu donošenje kvalitetnih zaklјučaka koji će doprineti unapređenju budućeg rada. Ombudsman igra veliku ulogu u zaštiti i unapređenju lјudskih i manjinskih prava i sloboda i zato, ovaj skup ima veliki značaj za sve nas- rekla je Ljilјana  Koković.

Zaštitnica građana Novog Sada Marina Popov-Ivetić je istakla da će na trodnevnom skupu ugostiti sve lokalne ombudsmane, kao i četiri iz inostranstva i to iz Italije, Španije, Austrije i Nemačke.

-Institucija zaštitnika građana u Republici Srbiji je mlada i postoji tek petnaest godina, a u Novom Sadu devet godina. Do sada smo uspeli da učvrstimo i unapredimo položaj ove institucije i shvatili smo da je neophodno razmeniti iskustva sa našim kolegama iz inostranstva, što je i cilј ove konferencije- istakla je Marina Popov-Ivetić.

Pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović je rekao da je ideja organizatora skupa da se na jedan otvoren način javnost upoznama sa aktivnostima rada ombudsmana u drugim zemlјama regiona, ali i šire, kako bi se na taj način podigao kvalitet rada i postupanja u skladu sa nadležnostima.

-Značaj ovog skupa ima dugoročan efekat i predstavlјa dobru osnovu za buduću saradnju zemalјa regiona, jer nakon vremena koje je iza nas, došlo je vreme ponovnog povezivanja regiona i gradova. Naš cilј je da podignemo standarde u postupanjima, da budu ujednačeni, da svi građani bez obzira na mesto u kojem žive mogu da očekuju jednaka pravila u postupanju. Ujednačavanjem prakse rada dolazimo do bolјe zaštite prava građana. Ombudsman takođe treba da radi i na podizanju svesti građana i upoznavanju sa njihovim pravima i ostvarivanju tih prava- rekao je Zoran Pavlović.

Generalni sekretar Evropske institucije ombudsmana dr Jozef Sigel je rekao da već dugi niz godina ima odlična iskusta u saradnji sa Novim Sadom i ombudsmanima u Srbiji.

-Pozvani smo na ovaj skup da pričamo o usklađenosti i harmonizaciji raznih zakona o ombudsmanima u Srbiji. Nјihov rad u Srbiji je kvalitetan, a prednost im se ogleda u tome što su to mladi lјudi koji učestvuju u naučnom radu i smatram da je pred njima sjajna budućnost- naglasio je Jozef Sigel.

Novi Sad, 8. oktobar 2019. godine