Čitaj mi

POČEO PRVI MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL ZA DECU I MLADE U NOVOM SADU

Prvi Međunarodni festival za decu i mlade ''Novosadske pozorišne igre'' biće održan od 7. do 15. maja u Novom Sadu, u organizaciji Pozorišta mladih. Publika će imati priliku da pogleda 14 predstava, a 11 ih je u takmičarskoj selekciji. Na Festivalu učestvuju profesionalna pozorišta iz Finske, Rusije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije i Srbije. Festival se održava uz podršku Fondacije ''Novi Sad – Evropska prestonica kulture'', a prema rečima organizatora, ništa slično nije viđeno u Srbiji.

- Moram da izrazim veliko zadovoljstvo što je na ovako ozbiljan i profesionalan način organizovan događaj u kulturi za decu i mlade. Do sada nismo imali sličan program i ja zaista čestitam svima koji su se potrudili da pozorišnu umetnost približe mlađoj publici. Кreiranje publike jeste jedan od važnijih zadataka u kulturi, posebno ako se teži da kultura postane način života, kao što je to slučaj u Novom Sadu. Pred publikom je 14 fantastičnih predstava, u kojima podjednako mogu da uživaju i odrasli i da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom. Na Festivalu su zastupljeni različiti pristupi teatru što će dodatno obogatiti iskustvo naših najmlađih. Želimo da deci kultura i umetnost budu zabavni, interesantni, ali i da ih podstaknu na razmišljanje o svetu, o odnosima između ljudi. Siguran sam da večeras počinje manifestacija koja će živeti dugo i po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, kao tradicionalni pioniri u kreiranju i plasiranju kulturnih sadržaja sa uvek svežim i otvorenim pristupom – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na otvaranju Međunarodnog festivala za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“.

Takmičarsku selekciju otvoriće finski teatar predstavom ''Nevidljive zemlje'', a tokom Festivala publika će moći da uživa i u zajedničkom ostvarenju pozorišta iz Maribora i Rijeke ''Carevo novo ruho'', u predstavama ''Tihi dečak'' pozorišta iz Кragujevca, ''Hrono patuljci'' teatra iz Bratislave i mnogim drugim http://prodaja.pozoristemladih.co.rs/sr/site/index

Festival se održava u okviru programskog segmenta Evropske prestonice kulture ''Bajke budućnosti'' koji će do 15. maja aktivirati domove pozorišnog sveta – Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, potom pet kulturnih stanica, ustanove kulture i škole u gradu i okolini – u Futogu, Кaću, Budisavi, Кovilju, Veterniku, Rumenki, Bukovcu, kao i trgove i parkove širom grada.

Novi Sad, 7. maj 2022. godine