Čitaj mi

POČEO MEĐUNARODNI FORUM „RUSKI JEZIK I EVROAZIJSKI VEKTOR RAZVOJA OBRAZOVANJA, NAUKE I KULTURE“

Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor razvoja obrazovanja, nauke i kulture“ počeo je danas u Gimnaziji „Isidora Sekulić“. Forum se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete Ruske Federacije, a održava se u redovnom obliku, sa distancionim učešćem učesnika iz inostranstva.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda Jurij Vladimirovič Šalabajev, direktorica Gimnazije „Isidora Sekulić“ Ružica Vukobratović i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. Ona je naglasila da je obrazovni sistem  jedan od važnih stubova našeg društva i da Grad Novi Sad, izdvajajući čak četvrtinu sredstava iz svog budžeta za izgradnju i rekonstrukciju škola, nabavku najsavremenijih nastavnih sredstava, kao i za predškolsko obrazovanje, kontinuirano radi na njegovom unapređenju.

- Uvek smo ponosni kada su novosadske škole u ulozi domaćina značajnim događajima, a ovaj Forum okupio je veliki broj naučnika, profesora ruskog jezika i književnosti, prosvetnih radnika i studenata koji će razmatrati pitanja unapređenja nastave ruskog jezika, međunarodne saradnje i druge aktuelne teme iz oblasti obrazovanja na evroazijskom području - izjavila je Dina Vučinić i dodala - Prepoznajemo značaj naučnih skupova gde stručnjaci koji dolaze iz različitih zemalja imaju priliku da razmene svoja iskustva, a koliko ovaj Forum ima smisla govori i činjenica da je preko 50 profesora i nastavnika posetilo Nižnji Novgorod i Moskvu, a svake godine naša dva učenika postanu studenti Univerziteta Lobočevski.

U okviru rada Međunarodnog obrazovnog foruma predviđeni su međunarodna naučno-praktična konferencija „Aktuelna pitanja razvoja naučno-obrazovne saradnje na prostoru Evroazije“, okrugli stolovi i diskusione platforme „Evroazijski vektor eksporta obrazovanja: uspešni primeri međuuniverzitetske saradnje“, „Rusija – Srbija: saradnja u sferi nauke i obrazovanja“, „Nauka i obrazovanje u Evroaziji: uspešni primeri ruskih, balkanskih i kazahstanskih univerziteta“, kao i otvorene lekcije i predstavljanje dela savremene ruske književnosti. Planirano je razmatranje i aktuelnih pitanja praktične nastave ruskog jezika i nastave na ruskom za strance i pitanja ruskog jezika kao osnove internacionalizacije obrazovanja na prostoru Evroazije.

Novi Sad, 25. novembar 2022. godine