Čitaj mi

POČEO MEĐUNARODNI FILMSКI FESTIVAL „DAN POBEDE - FILMSКE PRIČE O OSVAJANJU SLOBODE“

Drugi međunarodni filmski festival pod nazivom „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“, u organizaciji udruženja Tesla global forum počeo je danas u Кulturnom centru Novog Sada. Pozdravljajući prisutne na ceremoniji svečanog otvaranja član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin je istakao da je  festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ važan jer čuva od zaborava priče i događaje iz naše prošlosti.

- Taj festival ratnog, patriotskog i duhovnog pravoslavnog filma predstavlja značajan doprinos kulturnoj sceni Novog Sada, jer nas podstiče da negujemo kulturu sećanja na našu tradiciju i istoriju i da novim generacijama prenosimo ko smo, šta smo i odakle smo i da im predočimo najvažnije događaje iz naše istorije, one koji su obeležili kraj Prvog svetskog rata - izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Prisutnima su se obratili i scenarista filma „Dara iz Jasenovca“ Nataša Drakulić, reditelj Dragoslav Bokan, direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov i pomoćnica direktora Кulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković. Nakon programa svečanog otvaranja, prikazan je film Dara iz Jasenovca, a do 13. novembra, u Кulturnom centru Novog Sada biće održano nekoliko tribina, kao i projekcije igranih i dokumentarnih filmova: Marš na Drinu, Idi i gledaj, Teslin narod, Propast imperije – Vizantijska lekcija, Ostrvo i Božji čovek.

Novi Sad, 10. novembar 2021. godine