Čitaj mi

POČEO KNjIŽEVNI FESTIVAL FREE THE WORD

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić otvorio je najveći književni festival koji je do sada otvoren u Srbiji, pod nazivom Free the Word. Festival Free the Word, pored Novog Sada, odvijaće se u Beogradu i Nišu, a na njemu učestvuje preko 30 vodećih savremenih svetskih pisaca, među kojima se nalaze i dobitnici najprestižnijih književnih priznanja.

- Doprinos koji književnici, sveobuhvatno i kritički promišljajući život, daju društvu je nemerljiv. Istorija dokazuje da su upravo oni, u teškim društvenim okolnostima, bili glas razuma i pokretačka snaga promena. S druge strane umetnička vrednost književnosti i predstavljanje stvarnosti magijom kombinatorike reči, daje ljudskom životu viši smisao. Posebno danas jako je važna ta snaga koja skreće pažnju sa pukog fizičkog postojanja i materijalnog sveta na pravi svet, svet duhovnih vrednosti – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Prisutnima na otvaranju festivala obratio se i predsednik Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol, predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović i direktor Kulturnog centra Grada Novog Sada Laslo Blašković. Program festivala Free the Word odvijaće se od 13. do 17. septembra u prostorijama Kulturnog centra, a povodom 77. Svetskog kongresa Međunarodnog PEN-a, najveće svetske federacije pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača koji se ove godine održava u Beogradu.

Novi Sad, 16. septembar 2011. godine