Čitaj mi

POČEO 5. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA

Peti po redu Festival mentalnog zdravlja koji se ove godine realizuje pod sloganom „Pokrenimo se za mentalno zdravlje“ otvoren je danas u knjižari „Bulevar books“. Prisutne je, tom prilikom  pozdravio novoizabrani član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i istakao da  unapređenje mentalnog zdravlja stanovništva ima veliki značaj, pogotovo danas kada je celokupna društvena zajednica primorana da usvoji nove načine života i rada.

- Grad Novi Sad prepoznaje značaj ovog Festivala koji se bavi izuzetno važnom temom, očuvanjem i unapređenjem mentalnog zdravlja. Usled pandemije korona virusa suočavamo se sa različitim strahovima i neizvesnošću, te kao odgovorno društvo moramo da pomognemo svakom pojedincu da pronađe i osnaži mehanizme prevazilaženja krizne situacije, i da učinimo vidljivijim resurse na koje možemo da se oslonimo ukoliko je potrebno – izjavio je dr Dragan Stajić i pozvao sugrađane koji su zainteresovani da se prijave i prisustvuju predavanjima i drugim programima u okviru Festivala.

Festival mentalnog zdravlja organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, sa ciljem da podigne svest o važnosti brige za mentalno zdravlje i blagostanje pojedinaca i zajednice u kojoj živimo. U periodu od 10. do 20. oktobra, na više lokacija u Novom Sadu biće održane različite aktivnosti, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Festival se organizuje uz podršku Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Prema rečima organizatora ovogodišnja kampanja ima za cilj da podstakne i inspiriše pojedinca, članove zajednice i stručnjake da pronađu i razviju rešenja i načine kako bi svi zajedno mogli da doprinesemo unapređivanju blagostanja i mentalnog zdravlja.

Prvog dana Festivala održan je okrugli sto na temu „Ulaganje u mentalno zdravlje“. O značaju ulaganja u institucije i službe koje pružaju podršku u brizi za mentalno zdravlje i važnosti  jednake dostupnosti službi, organizacija i stručnjaka svim članovima zajednice i društva govorio je i predsednik Društva psihologa Srbije i profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Ivan Jerković.

- Festival mentalnog zdravlja je veliki korak u dobrom pravcu, jer podstiče na razmišljanje o temama koje su, uprkos poražavajućim rezultatima istraživanja marginalne,  jer se tu uglavnom radi i o marginalnim ljudima, a svest o tome da im je pomoć potrebna i iznalaženje načina da to učinimo je nešto što nam je danas neophodno- objasnio je prof. dr Ivan Jerković.

Govornici na okruglom stolu bili su i upravnik Кlinike za psihijatriju Кliničkog centra Vojvodine, profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu prof dr Vladimir Кnežević, psiholog i novinar Dragan Ilić, stručni saradnik Udruženja građana „Patrija“ Luka Todorović, i stručna saradnica 4. Beogradske gimnazije Marina Nadejin Simić.

Novi Sad, 10. oktobar 2020. godine