Čitaj mi

POČELI 10. MEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju 10. Međunarodnih dana energetike i investicija u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma. Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem su predstavlјene firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, najavlјeno je da će u kongresnom segmentu narednih dana, kroz panel diskusije, biti obrađivane najaktuelnije teme, uz učešće vodećih eksperata iz zemlјe i inostranstva.

- Drago mi je što je naš grad domaćin manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija“ na kojoj će se u naredna dva dana govoriti o velikim investicijama, kao i o energetskim izazovima u budućnosti. Energetika je klјučno pitanje na globalnom nivou, a to je glavna tema i danas u Novom Sadu, kao i svih ovih dana na skupu svetskih lidera u Glazgovu. Iz perspektive Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, koji je istovremeno i značajan regionalni industrijski centar cilј nam je da napravimo iskorak u dalјem razvoju uvođenjem energetski efikasnih sistema u svakom segmentu. Upravo smo otvorili najmoderniji Dom zdravlјa na Limanu koji koristi obnovlјive izvore energije, a tu spada i kompleks Kreativnog distrikta. Naš cilј je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povolјne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, nastavimo sa uvođenjem najbolјih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija. Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija, a bez reindustralizacije, nema ekonomskog osnaživanja. Novi Sad je najbolјi primer kako se lokalna politika vodi u pravcu uštede potrošnje energije uz zaštitu kvaliteta vazduha, vode i zemlјišta, a i nove generacije učimo da na tome grade budućnost - rekao Miloš Vučević.

Prisutnima su se obratili i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bijelić, a pozdravnu reč uputio je i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli. Govorom počasnog gosta ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zvanično je i otvorena ovogodišnja priredba.

- Srbija može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, a već težimo tome da nam zemlјa bude potpuno ekološki čista, da imamo zdraviju životnu sredinu i klimu, da obezbedimo čistu energiju. Dakle, važno je da imamo dovolјno energije, ali da je stičemo na održiviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, vetroelektarana, gasnih elektrana itd. Pred nama su investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju doneće bolјitak na duge staze -  istakla je Zorana Mihajlović.

Jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicija okuplјaju stručnjake iz Srbije, regiona i Velike Britanije. Prvog dana, u sredu, planirani su plenarna sesija „Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji-presek stanja“ kao i više panela - „Podrška unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima“, „Projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini“, „Podrška smanjenju zagađenja iz individualnih izvora“, „Obnovlјivi izvori energije u Srbiji“ i „Osunčajmo Srbiju“. U četvrtak će se govoriti o planiranju niskouglјeničnog razvoja na lokalnom nivou i ulozi energetskih zasada u energetskoj strategiji Srbije, a cela manifestacija se održava uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

Novi Sad, 3. novembar 2021. godine