Čitaj mi

POČELA SA RADOM KOVID BOLNICA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovali su početku rada Kovid bolnice u Novom Sadu koja se nalazi na Mišeluku. Obilasku su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ministar zdravlјa Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić i drugi. Kovid bolnica u Novom Sadu je treća po redu sagrađena u Srbiji, posle onih u Batajnici i Kruševcu, njena izgradnja je trajala četiri meseca, a od danas će primati pacijente obolele od korona virusa.

- Ovo je veliki dan za Novi Sad i Vojvodinu, a nova bolnica u našem gradu je još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu koji pokazuje novu snagu Srbije. Naša otadžbina je toliko ojačala da može da investira u svakom delu teritorije republike i da završava ono što se decenijama čekalo, samo za samo nekoliko meseci. Naime, o bolnici u Novom Sadu se pričalo i spekulisalo decenijama, a zahvalјujući podršci presednika Republike Srbije i predsednice Vlade naše države, uspeli smo da završimo ovu bolnicu za neverovatna četiri meseca. Krajem aprila ovde je bila livada, nepristupačno i zapušteno brdo, a danas je to bolnica sa najbolјim uslovima za lečenje. Nadam se da će ovo što pre biti neka opšta ili gradska bolnica i da ćemo uspešno prevazići izazov sa pandemijom. Grad je ovde investirao oko 400 miliona dinara, a od 1. septembra će do Mišeluka saobraćati naš javni gradski prevoznik. Od Novog naselјa, preko grada, Petrovaradina i sve do Kovid bolnice na Mišeluku voziće autobusi linijom 9a – naglasio je gradonačelnik Vučević i čestitao svima koji su učestvovali u tom projektu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je bolnica opremlјena najsavremenijom opremom i da će nega za pacijente biti na maksimalnom nivou.

- Izgradnjom Kovid bolnice, Novi Sad je postigao da ta ustanova postane opšta bolnica, kada prođe epidemija korona virusa. Ona će proći, a koliko brzo zavisi samo od nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacije - rekla je premijerka Brnabić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da je otvaranjem ove Kovid bolnice omogućeno rasterećenje kapaciteta Kliničkog centra Vojvodine, kao i zapošlјavanje zdravstvenih radnika, i naglasio da su je zdravstveni sistem Vojvodine drastično ojačao u poslednjih šest, sedam godina. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor se osvrnuo na važnost vakcinacije, apelovao na građane da se vakcinišu i pohvalio opremlјenost bolnice po najvišim standardima, što je, kako je rekao, dokaz ozbilјnosti države.

Kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19 500 kvadrata, ima 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a bolnička zgrada se sastoji od tri lamele. U bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rentgena, dva skenera, odelјenja sa ultrazvukom, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Novi Sad, 2. septembar 2021. godine