Čitaj mi

POČELA KONFERENCIJA „JEDAN REGION-JEDNO TRŽIŠTE“ U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju Konferencije „Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU“ koja se održava u Novom Sadu. Tema ovogodišnje konferencije je diskutovanje o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. Nju su organizovali Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV), a uz podršku Grada Novog Sada.

- Novi Sad je i ovoga puta mesto susreta zvaničnika iz regiona Zapadnog Balkana koji se snažno zalažu za produbljivanje regionalne saradnje, a naš grad je po sedmi put domaćin Konferencije “Jedan region-Jedno tržište“. Regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” pokrenuta je upravo u Novom Sadu, 2019. godine i zato kao gradonačelnik, sa ponosom ističem da naš Novi Sad, svih ovih godina, snažno podstiče i afirmiše ideju osnivanja zajedničkog regionalnog tržišta. Jako je važno da se ljudi koji dele ista uverenja i vizije o stvaranju boljeg društva, okupe i razmene iskustva i ideje. Svi mi imamo isti cilj, a to je da sadašnjim, ali i generacijama koje dolaze, obezbedimo najbolje uslove za ostvarivanje potencijala u svim sferama života. Ovo je jedna od prilika za to - da pokažemo potencijale naših gradova i opština, da usaglasimo strateške prioritete, ali i da zajedno sagledamo mogućnosti za realizaciju projekata koji su od značaja za dalji lokalni i regionalni razvoj- rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Konferencija regionalnog značaja, sa više od sto učesnika iz Srbije i okruženja, okupila je pored mladih preduzetnika sa Zapadnog Balkana, i donosioce odluka jedinica lokalnih samouprava. Pored gradonačelnika, prisutnima su se obratiti i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ u Srbiji i Crnoj Gori Jakov Devčić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, nakon čega su usledile panel diskusije. Teme ovogodišnje Konferencije obuhvataju pitanja koja regionalne inicijative nameću, a sa idejom da se podstakne i inicira dijalog o izazovima, potencijalnim rešenjima i aktivnostima koje bi pomogle da se lokalne vlasti više angažuju u procesu pristupanja EU i bolje osposobe da apsorbuju sredstva EU usmerena na društveno-ekonomski razvoj.

Novi Sad, 22. decembar 2022. godine