Čitaj mi

POČELA DVANAESTA MEĐUNARODNA REGATA „VODE VOJVODINE“

Dvanaesta međunarodna regata „Vode Vojvodine“ startovala je danas i trajaće do 3. jula, na relaciji Novi Sad - Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin Bogojevo – Bačka Palanka. Oko 300 učesnika regate će sa skoro 100 brodova preći maršrutu od 300 kilometara za 10 dana.

Ovogodišnja regata održava se pod sloganom ''Čista voda – čista lјubav'' i podrazumeva saradnju sa Udruženjem ''Čepom do osmeha'', te ima ekološki i humanitarni karakter. Tokom deset dana, u svim pomenutim lokalnim samoupravama, odvajaće se otpad za reciklažu, a od prikuplјenih sredstava i iz sopstvenih sredstava biće kuplјeni terapeutski rekviziti za dvoje dece.

- Prelep dan na Dunavu, da se još jednom uverimo u lepote našeg grada iz ove perspektive, ali i da vidimo šta sve treba da realizujemo kako bismo bolјe čuvali našu reku i prirodu. Čovek mora da živi sa prirodom, ali to ne znači da treba da se zaustave izgradnja i razvoj. Naprotiv, ekologija i ekonomija moraju biti dve grane jednog stabla. Ovakve manifestacije dobre su za privredu i turističku promociju, tako da treba i pojačati kapacitete da mogu da učestvuju u regati svi koji se prijave, a interesovanje je veliko. Odnos prema prirodi je i pitanje savesti, odnosno kakav svet želimo da ostavimo budućim generacijama i čestitam JVP ''Vode Vojvodine'' što razumeju širi značaj delokruga svog posla – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je učestvovao u otvaranju regate.

JVP ''Vode Vojvodine'' ove godine uklјučilo je i studente u izradu logoa sa eko-motivom i pobedničku ideju studenta FTN-a Marka Ađina, nagradilo je sa 120.000 dinara.

- Posle dve godine pauze, zbog pandemije, nastavlјamo našu tradiciju, a ovoga puta uz jaču saradnju sa Gradom i zahvalјujem se gradonačelniku Vučeviću što je danas sa nama. Pokušavamo da prikažemo novi potencijal naše pokrajine kroz nautiku i zahvalјujem se na podršci svim lokalnim samoupravama kroz koje će regata proći. Tamo su za učesnike pripremlјeni kulturno-zabavni sadržaji i besplatni obroci – rekao je direktor JVP ''Vode Vojvodine'' Srđan Kružević.

On je takođe istakao da JVP ''Vode Vojvodine'' organizuje regatu kako bi na najbolјi način predstavilo plovni potencijal Vojvodine, rekreativnu plovidbu i nautički turizam. Regata ima međunarodni karakter i pored domaćih učesnika, plove nautičari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Holandije i Francuske.

Novi Sad, 24. jun 2022. godine