Čitaj mi

OTVORENI SAJMOVI KNJIGA, UMETNOSTI I OBRAZOVANJA

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije dr Žarko Obradović uz prisustvo člana Gradskog veća za obrazovanje Milana Đukića i člana Gradskog veća za kulturu Andreja Bursaća otvorio je danas na Novosadskom sajmu 17. Međunarodni salon knjiga, 16. Međunarodnu izložbi umetnosti i 7. Međunarodni sajam obrazovanja.

Tom prilikom ministar je saopštio da će besplatno školovanje za učenike osnovnih i srednjih škola, obezbeđenje besplatnih udžbenika i podsticanje visokog obrazovanja. ostati prioritet tog ministarstva.

- Samo sa obrazovanim stanovništvom i kvalitetnim sistemom obrazovanja Srbija može naći svoje mesto u Evropi, rekao je Obradović i ocenio da su za to potrebni i vreme i novac, odnosno stabilna ekonomski i društvena situacija u Srbiji.

- Novi Sad ima mnogo kvalitetnih mladih ljudi naoružanih znanjem, koji će u jednom trenutku preuzeti važne uloge u društvu i omogućiti dalji razvoj našeg grada. Zbog toga je ulaganje u obrazovanje investicija od koje društvo ima zagarantovanu korist. Grad Novi Sad činiće i dalje sve da našim sugrađanima obezbedi adekvatne uslove za obrazovanje, ali i različite mogućnosti za razvijanje stvaralaštva u školskom dobu, kao i njihovih pojedinačnih potencijala – istakao je Milan Đukić.

- Grad Novi Sad na ovom sajmu predstavlja svoje instistucije kulture kao tačke oslonca kulture Grada, ali i kao tačke oslonca kulture Vojvodine i neizostavni deo kulturnog identiteta Srbije. Ideja da se Salon knjiga, Izložba umetnosti i Sajam obrazovanja spoje u jednu sajamsku manifestaciju, predstavlja udruženu snagu, koju bih ja nazvao „PutoKAZ“- kazivanje puta kojim se kao društvo moramo kretati ukoliko mislimo da odolimo svim iskušenjima i izazovima, strahovima i zabludama – naglasio je Andrej Bursać.

Međunarodni salon knjiga i Međunarodna izložba umetnosti "Art ekspo" otvoreni su do utorka 1. marta, dok će Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi" trajati do subote 26. februara.

Novi Sad, 24. februar 2011. godine

Ovde možete preuzeti program dešavanja na Štandu Gradske uprave za kulturu