Čitaj mi

OTVORENE IZLOŽBE „TAMO GDE SEOBA ZAVRŠAVA-OD RIMSКE PANONIJE DO DANAŠNJE VOJVODINE“ I „AКCENTI NOVI SAD“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe „Tamo gde seoba završava-od Rimske panonije do današnje Vojvodine“ Muzeja Vojvodine, kao i izložbe „Akcenti Novi Sad“ Muzeja grada Novog Sada. Reč je o događajima pod okriljem Fondacije ''Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture'' povodom 1. februara Dana Grada Novog Sada.

Izložba Muzeja Vojvodine osmišljena je na inovativan način, do sada neviđen u muzejskoj praksi naše zemlje, sinergijom nauke, kulture i različitim vidovima savremene umetnosti. Muzej Vojvodine, jedini na svetu, poseduje tri pozlaćena kasnoantička šlema. Izložbu čini i monodrama „Кrv i blato” rediteljska adaptacija priče „Dizonov put” Zorana Subotičkog, u režiji Radoslava Milenkovića, kao i filmski esej „Tragovi seoba”, a komponovana je i originalna muzika koju potpisuje harfistkinja Sofija Sibinović–Harp Lady. Takođe, izložba uključuje i aplikaciju eIzložba koja omogućava posetiocima da izložbu „posete” sa bilo koje lokacije, a kreiran je i interaktivni digitalni strip kroz koji mladi mogu da se upoznaju sa pričom o čuvenim šlemovima neprocenjive vrednosti iz rimskog doba.

- Istorija Novog Sada i života ljudi ovog podneblja doseže daleko pre uručenja povelje Marije Terezije. Čini se da nedovoljno znamo o tome, pa je projekat Evropska prestonica kulture prilika da se podsetimo i možda naučimo nešto što do sada nismo znali o svom gradu i nama samima, o tome kako se razvijao kroz vekove. To se vidi putem divnog narativa kustosa naših muzeja. Novosađani i svi gosti moći će da uživaju u ove dve izložbe, ali i u sadržajima novog programskog luka EPК. Očekuje nas preko 3000 događaja u 2022. godini, i samo da bude stabilna epidemiološka situacija, pa da pokažemo šta Novi Sad ima i kuda treba da ide – istakao je gradonačelnik Vučević.

Između Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Novog Sada postavljen je montažni most, a izložba „Akcenti Novi Sad“ predstavlja hronološko–tematski koncept, izlaganje reprezentativnih predmeta iz fonda Muzeja grada, kao i multimedijalne sadržaje bazirane na originalnoj istoriskoj građi, te omogućava posetiocu jedinstven doživljaj različitih aspekata lokalne istorije i kulturnog nasleđa.

- Namera nam je bila da povežemo dve ustanove kulture, dve različite muzejske priče u jednu celinu koja predstavlja prošlost Novog Sada, kao raskršća evropskih gradova, a danas i kao Evropske prestonice kulture. Simbolikom mosta između dva muzeja, najavljujemo novi programski luk i proslavljamo Dan grada Novog Sada – rekao je direktor Fondacije ''Novi Sad 2022-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković.

Izložbama ključnih institucija kulture u Novom Sadu, otvara se i novi programski luk „Seobe“, kojim projekat Evropska prestonica kulture pokreće temu migracija. Jedan od osam programskih lukova, od 1. februara do 20. marta, obuhvatiće više od 300 kulturnih događaja na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika, od čega 90 evropskih. Poseban segment biće program „Seobe duša“ odnosno paviljon književnosti, jedinstven u ovom delu Evrope koji će biti postavljen na Novosadskom sajmu, kao i program „Кaravan“ koji će simbolično predstaviti kulturna kretanja kroz raznovrsne ukuse gastro kulture.

Novi Sad, 31. januar 2022. godine