Čitaj mi

OTVORENE 12. OLIMPIJSKE SPORTSKE IGRE UČENIKA REPUBLIKE SRBIJE

 

Gradonačelik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je na SPENS-u zajedno sa predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković i predsednikom Saveza za školski sport Srbije Željkom Tanaskovićem otvaranju 12. Olimpijskih sportskih igara na kojima su učestvovali učenici iz Republike Srbije.

- Ponosni smo što Savez za školski sport grada Novog Sada, ima čak 19 500 učenika i učenica uključenih u sistem školskog sporta na godišnjem nivou. Sigurno je i odlično funkcionisanje našeg lokalnog Saveza, doprinelo tome da Novi Sad dobije domaćinstvo za 12. Olimpijske sportske igre učenika. Grad Novi Sad je preko Gradske uprave za sport u prethodnoj deceniji za finansiranje gradskog Saveza za školski sport izdvojio ukupno 140 miliona dinara, a veliku logističku podršku pruža im i Uprava za obrazovanje. Raduje me što će ovaj sportski događaj doprineti tome da Novi Sad ugosti više od 550 školskih timova, odnosno preko 6000 učenika. Oni će se takmičiti u 15 sportova na više od 17 sportskih terena, u prisustvu svojih nastavnika fizičkog vaspitanja kojih će u našem gradu, ovim povodom, biti oko pet stotina. Neka se razgori olimpijski plamen, zavijori zastava „Olimpijskih sportskih igara učenika“ i neka svaki njen zamah ponosno pronosi poruku da smo kao zemlja jedinstveni i da su svi gradovi i opštine deo istog sistema koji posvećeno i sinhrono radi, vodeći računa o svojoj omladini – rekao je gradonačelnik.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je 12. Olimpijske sportske igre, rekavši da su učenici budućnost Republike Srbije i da su svi oni šampioni.

- Grad Novi Sad je poznat po sportu, dobroj sportskoj infrastrukturi i predanim sportskim radnicima. On ima drugi najveći Savez za školski sport u Srbiji, a na toj organizaciji je veliki zadatak, da decu navikava na zdrav način života i nauči ih da se uvek bore, fer i korektno, kako i nalažu sportska načela – rekla je Gojković.

Prisutnima su se obratili i predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj, istakavši veliki značaj ove manifestacije na republičkom nivou, kao i to da je sport uvek dobar izbor, prevashodno za zdralje, u bilo kojoj životnoj dobi.

Novi Sad, 24. maj 2024. godine