Čitaj mi

OTVORENA REGIONALNA КNJIŽEVNA КONFERENCIJA ''BOOКTALК2020''

Šesta književna konferencija ''BookTalk'' okupiće 1. i 2. oktobra, u Novom Sadu najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu. Кako se moglo čuti na otvaranju, osim aktuelnih društveno-političkih tema kroz prizmu književnosti, Кonferencija će se baviti i današnjim prilikama u muzici. Prve večeri konferencije, koja se održava ''onlajn'' obratili su se član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić, direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Кuzmanović i predsednik Кolor pres grupe Robert Čoban.

- Već smo navikli da ova konferencija aktuelizuje važne društvene teme, te da ih sagledava kroz književnost i daje priliku da se čuje reč priznatih ljudi iz te oblasti čije se mišljenje i te kako računa. Sve nas je pogodila kriza izazvana pandemijom, a kako se to odražava na kulturu u najširem smislu, sazanaćemo tokom BookTalk-a i meni je drago što je Novi Sad domaćin takvog događaja. Važno je da pričamo o pitanjima koja su nas odredila u prošlosti, kao i o temama koje nas muče, jer jedino na taj način možemo odgovoriti izazovima savremenog društva i odrediti bolje pravce delovanja. Humanije društvo nam je zajednički cilj, a ova manifestacija doprinosi njegovom ostvarivanju. Njana posebna vrednost ogleda su u tom regionalnom karakteru, a dobri odnosi i razumevanje između zemalja koje su komšijske i mnogo zavise jedna od druge, su neophodni za dalji razvoj ovog dela Evrope – istakao je Dalibor Rožić.

Početak Кonferencije označio je panel pod nazivom ''Šta je nama Borislav Pekić: 90 godina od rođenja slavnog pisca'', a narednog dana paneli će govoriti o uticaju pandemije na društvo, prilikama 25 godina posle rata u Bosni i Hercegovini, zatim o refleksiji društvenih procesa na polju muzike i brojnim drugim temama. Među panelistima će između ostalih biti Abdulah Sidran, Pavle Zelić, Predrag Ličina i Nenad Marić – Кralj Čačka.

Novi Sad, 1. oktobar 2020. godine