Čitaj mi

OTVORENA MEĐUNARODNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ''КVARNER 13''

Međunarodna izložba fotografija ''Кvarner 13'' otvrena je u galeriji ''Macut'' na SPENS-u, u organizaciji Vojvodina omladinskog kluba i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Projekat ''Кvarner 13'' živi već 14 godina kao mesto susreta umetnika, prožimanja ideja i nudi uvid u različite likovne senzibilitete. Od radionice podvodne fotografije, vremenom je Projekat prerastao u ozbiljan kulturni program u okviru kojeg su održani Svetsko bijenale studentske fotografije i plakata u gradu Rijeka, kao i brojne izložbe u Кastavu.

- Međunarodni programi uvek donose vrednost više, zato što doprinose interkulturalnom dijalogu, susretanju umetnika iz različitih sredina, a to onda pruža priliku da se upoznamo i sa razlikama koje čine lepotu određenih identiteta, kao i sa zajedničkim univerzalnim vrednostima. ''Кvarner 13'' je upravo takav jedan program i zaista otvara veliki prostor za različite likovne izraze, na zadovoljstvo i autora i publike. Ova izložba koja ima dugu tradiciju, siguran sam, još jednom će pokazati da umetnost neutrališe sve granice, i konceptualne i fizičke – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na otvarnju izložbe kojem su, između ostalih, prisustvovali dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan i generalni konzul Republike Hrvatske u Srbiji Velimir Pleša.

Кako se moglo čuti na otvaranju, poslednjih pet godina projektu ''Кvarner 13'' su se pridružili studenti i profesori pekinškog univerziteta, a ovoga puta, s obzirom na složenu epidemijsku situaciju, biće predstavljeni radovi studenata i profesora umetničkih akademija iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Novi Sad, 14. decembar 2021. godine