Čitaj mi

OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENјA STUDENATA IZ REPUBLIKE SRPSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju novosadske kancelarije Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji u okviru JP SPC „Vojvodina“, a prisutne studente su takođe pozdravili direktor Ustanove studentsko odmaralište ''Beograd'' Nenad Borovčanin i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

- Novi Sad kao veliki univerzitetski centar, kao grad koji ima preko 50 000 studenata iz raznih gradova i država, teži da svoja vrata uvek drži otvorena, da bude atraktivan i time privlači nove lјude, snagu i energiju u grad. Oko 7000 studenata na novosadskom univerzitetu su mladi lјudi iz Republike Srpske, a od njenog nastanka do danas u pitanju je više desetina hilјada akademskih građana koji su sticali svoje obrazovanje u Novom Sadu. Kao Grad smo podržali inicijativu studenata iz Republike Srpske da u Novom Sadu dobiju kancelariju na SPENS-u, da imaju svoj prostor gde će moći da se okuplјaju, dobijaju informacije i ispolјe dodatni angažman pored redovnih studijskih obaveza. Oni su i do sada organizovali mnogobrojne akcije, a sada će sigurno, sa još bolјim uslovima za rad, biti efikasniji u svojim aktivnostima. Za nas, Srbija i Republika Srpska su u kulturnom i identitetskom smislu jedna kuća sa dvoje vrata, a država vodi računa o svim našim sunarodnicima, gde god da žive. Nema bolјe spone i kontakta među državama od mladih, posebno u odnosima Republike Srbije i Republike Srpske koji nikada nisu bili bolјi zahvalјujući zajedničkom zalaganju predsednika Vučića i Dodika. Sa obe strane Drine mladi studiraju da bi sutra bili spremni da vode kompanije, opštine, države, da budu uspešni lјudi. Želimo im da ostanu u svojim gradovima i državama, da nam se ne raselјavaju širom sveta, već da pomognu svojim znanjem države iz kojih su ponikli, jer samo oni, novom enegijom i snagom, garantuju dalјi razvoj i napredak svojih sredina - rekao je Miloš Vučević.

Direktor Ustanove studentsko odmaralište ''Beograd'' Nenad Borovčanin istakao je da su studenti iz Republike Srpske sigurna budućnost i jedan od temelјa dobrih odnosa Srbije i Republike Srpske.

- Ustanova studentsko odmaralište ''Beograd'' studentima otvara svoja vrata na Avali i na Zlatiboru, a od 1. marta i na Paliću gde će moći da realizuju svoje projekte, studentske konferencije i sve aktivnosti koje podržavaju Vlade dve zemlјe. Mislim da će partnerstvo studenata, u ovom slučaju sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom, rezultirati samo dobrim stvarima i svežim idejama koje će biti u funkciji opšteg napretka – rekao je Borovčanin.

Nakon svečanog početka rada Kancelarije i obraćanja zvaničnika u okviru prigodnog programa, studenti su uručili Zahvalnicu gradonačelniku Vučeviću za sve što je svojim zalaganjem uradio za Udruženje. U ime studenata, obratio se Dejan Pudar koji se zahvalio Gradu Novom Sadu na pruženoj mogućnosti da se Udruženje osnuje, radi i razvija.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da otvaranje te Kancelarije ima poseban značaj zbog činjenice da su Uduženje osnovali mladi lјudi koji će sutra biti budućnost i Republike Srpske i Srbije, koji će biti uklјučeni u razvoj društva, i da je najvažnija uloga Udruženja očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije i kulture.

Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji osnovano je 16. aprila 2019. godine, od strane studenata, na čelu sa inicijatorima Milanom i Dejanom Pudarom. Razlog osnivanja je organizovanje studenata koji dolaze iz Republike Srpske, kao i razvijanje odnosa sa ostalim organizacijama u zemlјi. Udruženje trenutno broji preko 2000 članova, a cilј mu je podizanje nacionalne svesti i očuvanje identiteta, organizovanja humanitarnih, kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija radi bolјeg međusobnog povezivanja i povezivanja sa studentima iz Srbije, kao i pomoći socijalno ugroženim porodicama i pojedincima.

Novi Sad, 22. januar 2020. godine