Čitaj mi

OTVORENA JEDINSTVENA IZLOŽBA „SAVA ŠUMANOVIĆ I EVROPSКI REALIZMI IZMEĐU DVA SVETSКA RATA”

Jedinstvena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezuje čak četiri zemlje, otvorena je na Trgu galerija, čime je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Кaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka. Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

Otvaranju izložbe prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je naglasio da su ovakvi poduhvati vrhunac dobre saradnje između ustanova kulture, te da je rezultat zaista kvalitetan i jedinstven umetnički program.

- Ovo je nivo korespondencije između aktera u kulturi koji sve vreme želimo da postignemo. Najbitnija je uvek ideja, ali da bi bila realizovana, potrebno je da se izađe iz uobičajenih obrazaca, da se napravi novi korak. U tom smislu Evropska prestonica kulture jeste nas podstakla da mnogo brže, nego što bismo inače, progresivnim i otvorenim pristupom omogućimo realizaciju ovako važnih umetničkih programa. Dela Save Šumanovića predstavljaju izvenrednost u istoriji umetnosti, i Novi Sad je svojim građanima i svim gostima omogućio da se upoznaju sa bogatim opusom tog velikana. Zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u ovaj program i čestitam im na posvećenosti i dobroj organizaciji da ova izložba bude deo kulturne ponude Novog Sada – istakao je Dalibor Rožić.

Program svečanog otvaranja izložbe obuhvatio je i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića. Кaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti. Više detalja o Кaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Novi Sad, 24. septembar 2022. godine