Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA ''HRAMOVI, TVRĐAVE I PALATE – 2000 GODINA INDIJSKE ARHITEKTURE''

Povodom najvećeg nacionalnog praznika Indije, 69. Dana nezavisnosti Indije, Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju i Ambasadom Indije u Beogradu, oraganizovali su izložbu ''Hramovi, tvrđave i palate – 2000 godina indijske arhitekture''.

Izložbu je svečano otvorila Njena ekselencija ambasadorka Indije u Srbiji, gospođa Narinder Čauhan, u prusustvu šefa Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Aleksandra Petrovića.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da prisustvujem svečanom otvaranju izložbe koja na jedan spektakularan način oslikava kulturu, istoriju, tradiciju i moć jednog drevnog i Srbiji i Novom Sadu prijateljskog indijskog naroda. Ova izložba, koja će za građane biti otvorena do 25. septembra, ali i slični kulturni događaji na najbolji način utiru jedan pobednički put kandidaturi Grada Novog Sada za prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Pozivam sve Novosađane da obavezno posete izložbu, jer ih ona svakako neće ostaviti ravnodušnima – istakao je Aleksandar Petrović.

Kao odraz prijateljstva između dva naroda, koje traje decenijama, Njena ekselencija, gospođa Čauhan je pokrenula inicijativu, da se u Novom Sadu postavi spomen-bista velikom Mahatma Gandiju, u vidu donacije Vlade Indije i indijske Ambasade u Beogradu, a konačnu reč o toj inicijativi bi dala relevantna skupštinska tela.

Novi Sad, 18. septembar 2015. godine