Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA "ČOVEK I ZDRAVLJE"

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat i članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić prisustvovali su otvaranju izložbe ’’Čovek i zdravlje’’, autora Gordane Bulović i Radovana Bunardžića. Izložba je upriličena u zgradi Arsenala Muzeja grada Novog Sada i   predstavlja prikupljene predmete i arhivsku građu u vezi sa zdravstvenom kulturom od praistorije do danas, iz fondova koje baštine muzeji Srbije.

- Zahvaljujući dobroj saradnji Muzeja grada Novog Sada sa drugim muzejima iz naše zemlje, po prvi put u okviru jedne tematske izložbe imamo priliku da vidimo artefakte koji nam ukazuju na postojanje zdravstvene kulture na ovim prostorima od praistorije do današnjih dana. Pozivam sve Novosađane, a pre svega zdravstvene radnike da do 1. februara posete ovu zanimljivu izložbu i steknu uvid u razvoj zdravstva u Srbiji - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i proglasio izložbu otvorenom

Iako u dosadašnjim proučavanjima istorije medicine, farmacije i arheologije ovoj temi nije u dovoljnoj meri posvećena pažnja, veliki broj nalaza ukazuje na veoma visok nivo i značajne pomake u lečenju čoveka od starčevačke i vinčanske kulture, od 5000 godina pre nove ere do danas.

Ideja o prikupljanju arhivske građe vezane za istoriju zdravstvene kulture stara je više decenija, kao i odluka  Skupštine grada Novog Sada da se za te potrebe dodeli prostor stare petrovaradinske apoteke "Kod zlatnog orla". Pred samu realizaciju Muzej je ostao bez ovog prostora. Direktorica Muzeja grada Novog Sada Vesna Jovičić istakla je da izložba ’’Čovek i zdravlje’’ predstavlja i želju ove institucije da se od ideje otvaranja Muzeja farmacije ne odustane, tim pre što su u svim većim gradovima Evrope ovakvi i slični muzeji veoma posećeni, a ujedno postaju centri za proučavanje zdravstvene kulture, naročito farmacije.

- Takođe, budući da sledeće godine Muzej grada Novog Sada slavi 60 godina postojanja, ovom izložbom Muzej i Grad Novi Sad daju svoj doprinos obeležavanju tog jubileja - istakla je Vesna Jovičić.

Novi Sad, 22. oktobar 2013. godine