Čitaj mi

OTVOREN OMLADINSKI OK KLUB NA SPENSU

Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu osnovala je Omladinski OK klub, radi uspešnog zadovoljavanja prioritetnih potreba mladih prepoznatih u Lokalnom akcionom planu politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2015. do 2018. godine. Ovaj moderno opremljen prostor koji se nalazi na prvom spratu JP SPC „Vojvodina“ omogućiće da se mladi okupljaju, osmišljavaju i realizuju aktivnosti, ostvare potencijale i tako doprinesu razvoju svoje zajednice. Među brojnim zvanicama, otvaranju kluba prisustvovao je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Vladimirom Batezom.

-OK klub je projekat koji predstavlja vezu između Lokalnog akcionog plana politike za mlade i njegove implementacije kroz konkretne programe i omladinske inicijative. Tu će se praktikovati omladinski i volonterski rad i realizovati aktivnosti poput radionica, predavanja, predstava, debata, kurseva, a mladi će moći kvalitetno da provode svoje slobodno vreme i unapređuju svoja znanja i veštine. Pozivam udruženja mladih, udruženja za mlade, studentski i đački parlament, neformalne grupe, pojedince i ostale koji se bave mladima da koriste prostor i tu kreiraju i sprovode svoje programe – izjavio je Ognjen Cvjetićanin i zahvalio se ministru Udovičiću i pokrajinskom sekretaru Batezu na podršci i dobroj saradnji prilikom realizacije projekta. On je dodao da je umrežavanje i saradnja na svim nivoima vlasti dala dobre rezultate i može da predstavlja primer kako i omladinske organizacije trebaju da funkcionišu.

Prema rečima ministra omladine i sporta Vanje Udovičića OK klub će biti mesto kreativnih ideja, učenja, druženja i jačanja omladinskog centra, ali i jačanja celokupne zajednice, jer su mladi upravo ti od kojih se najviše očekuje.

-Ovo je treći Omladinski klub u Novom Sadu i malo je gradova koji mogu da se pohvale da imaju takvu infrastrukturu. Naša želja je da se evropskoj omladini predstavimo u najboljem svetlu, da pokažemo prave kapacitete celokupne Srbije, AP Vojvodine, ali i Novog Sada. Danas, multisektorskim delovanjem šaljemo signal da je ovo projekat celokupne Srbije, projekat svih mladih, i da sledeće godine želimo da Novi Sad bude centar mladih ali i centar dešavanja kada je reč o omladinskom delovanju – istakao je Vanja Udovičić.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez je naglasio da je međuopštinska saradnja lokalnih Kancelarija za mlade u Vojvodini veoma važna i da se u tom smislu od  Novog Sada mnogo očekuje.

-Sama činjenica da je na konkursu Pokrajine, za sprovođenje omladinske politike apliciralo 300 organizacija od kojih je 60 posto iz Novog Sada, dovoljno govori o potencijalu koji naš grad ima, a mi samo treba da radimo na osnaživanju i podršci uređenju sistema za osnaživanje omladinske politike – rekao je Batez.

Omladinski OK klub promoviše saradnju u omladinskom sektoru, obezbediće stalni dijalog, neposredni kontakt sa mladima i osluškivanje njihovih interesovanja i potreba. Omladinski OK klub će delovati kao sastavni deo Kancelarije za mlade Grada Novog Sada sa ciljem da se mladi podstaknu na aktivnije učešće u zajednici i da se umreže lokalni akteri koji se bave mladima kako bi Novi Sad u punom sjaju dočekao 2019. godinu i opravdao titulu Omladinske prestonice Evrope. Prema rečima koordinatora aktivnosti „OPENS 2019“ Vukašina Grozdanovića to je uvod ka velikom omladinskom centru u tzv Kineskoj četvrti, pod nazivom  „Youth Creative Polis“, kada će Novi Sad postati lider omladinske politike u regionu.

Novi Sad, 6. februar 2018. godine