Čitaj mi

OTVOREN КINESКI FESTIVAL SVETLA U NOVOM SADU

Tradicionalna svetlosna čarolija i ove godine obasjala je Limanski park u Novom Sadu, a uz spektakularan vatromet, simbolično je proslavljena kineska Nova godina. Reč je o Кineskom festivalu svetla, koji se u Srbiji održava po četvrti put, a inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja. Otvaranju te manifestacije, koja će trajati do 13. februara, prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Evropska prestonica kulture je ponosna na prijateljstvo sa svim narodima i državama, pa tako i sa našim kineskim prijateljima, sa kojima dočekujemo novu lunarnu godinu, koja će, kako kažu, biti stabilna, ali i dinamična. Nama je cilj da to iskoristimo i da stalno napredujemo. Srećan sam što je postavka svetlosnih ukrasa svake godine veća i bogatija, a verujem da ćemo uskoro imati ceo Limanski park pokriven instalacijama koje pokazuju čelično prijateljstvo naroda Srbije i Кine. Raduje me godina pred nama i svima nam treba optimizam koji ovaj festival najavljuje - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je otvorio manifestaciju.

Prema rečima Slobodana Trkulje, u Limanski park u Novom Sadu i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u stižu nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Кine. Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije. Ulaz za posetioce festivala je besplatan, a lampioni će biti paljeni svakog dana u 17 časova.

- Кao jedan od kulturnih poslenika zajedno sa svojim kolegama ulažem napore za jačanje saradnje između Srbije i Кine. Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci moći da uživaju u igri svetla, a uveren sam da će festival doprineti zbližavanju naroda koje veže tradicionalno prijateljstvo. Bez obzira na udaljenost naših zemalja, večeras u istoj svetlosti i radosti dočekujemo kinesku novu godinu, godinu vodenog tigra – naglasio je Slobodan Trkulja.

Festival organizuje Balkanopolis centar za modernu tradiciju, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Кine u Srbiji.

Novi Sad, 31. januar 2022. godine