Čitaj mi

OTVOREN FESTIVAL „NIKOLA TESLA –SECRET CONNECTION SUMMIT“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanoj Akademiji kojom je obeležen rođendan Nikole Tesle, i tom prilikom otvorio drugi multimedijalni međunarodni festival „NIKOLA TESLA –SECRET CONNECTION SUMMIT“.  Taj festival se na nov i moderan način bavi naučnom, kulturnom i civilizacijskom zaostavštinom tog velikog pronalazača i naučnika.

- Novi Sad je jedini grad na svetu koji je Nikoli Tesli dodelio titulu počasnog građanina pre 78 godina. Bio je jedan od onih koji su rešili da svoj život posvete stvaranju jednog boljeg sveta i časnijeg mesta za život. Grad Novi Sad je uvek spreman da prepozna i podrži vizionarske projekte koji promovišu nove ideje, znanje i stvaralaštvo. Danas na ovom mestu postoji izuzetna sinergija nauke, obrazovanja, privrede i duhovne snage, i to je slika koju Grad želi da stvara o sebi, našoj državi, i pre svega o našem narodu – rekao je gradonačelnik i dodao da će Grad svesrdno podržavati ovaj festival sa željom da se što više mladih ljudi zainteresuje za lik i delo Nikole Tesle.

Manifestacija koja se održava od 10. do 14. jula, bavi se temama koje osvetljavaju Teslin doprinos napretku moderne civilizacije u oblastima komunikacija, telekomunikacija, energetike, inovacija, kulture, umetnosti i filozofije stvaralaštva, ali i razvoju ekološke svesti i uspostavljanju ekološke odgovornosti kao sastavnog dela industrijskog razvoja globalnog društva.

Pored velikog broja predavača, uglednih svetskih imena, na skupu učestvuje i oko 150 darovitih studenata iz zemlje i inostranstva koji su polaznici „Tesla sajber kampa“.

Novi Sad, 10. jul 2014. godine