Čitaj mi

OTVOREN 25. FESTIVAL LUTKARSTVA OSNOVNIH ŠKOLA

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović primio učesnike i organizatore 25. Festivala lutkarstva osnovnih škola – FLUOŠ koji se održava u Pozorištu mladih. Festival organizuje Udruženje vojvođanskih učitelja i ministrstvo prosvete Republike Srbije s ciljem promocije lutkarske kulture i školskog lutkarstva, a publici će se predstaviti šest lutkarskih grupa iz Srbije i dve iz Republike Srpske.

Grad Novi Sad kao i svake godine pruža finansijsku i organizacionu podršku Festivalu lutkarstva, a kako je istakao pomoćnik gradonačelnika, koji je dočekao mlade glumce i njihove učitelje, ovaj festival oplemenjuje kulturnu ponudu Novog Sada – grada kulture i festivala.

- Poznato je da je Novi Sad osvojio duplu krunu, postavši Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, između ostalog i zahvaljujući ovakvim i sličnim manifestacijama. Ovogodišnje izdanje Festivala lutkarstva se održava jubilarni 25. put pod nazivom „Lutka je uvek uz mene“, četvrt veka u kontinuitetu, i ovom prilikom upućujem čestitke organizatorima, Udruženju vojvođanskih učitelja, na trudu, radu i upornosti. Danas su u Novom Sadu najbolji među najboljima, uključujući i dve lutkarske grupe iz Republike Srpske, pobednike festivala u Bijeljini. Grad Novi Sad, kao centar lutkarstva Srbije, i ne samo lutkarstva već i festivala, već dugi niz godina prepoznaje značaj ove i sličnih manifestacija i uvek će ih zdušno podržavati, kako finansijski, tako i organizaciono – rekao je Aleksandar Petrović poželevši svoj deci uspeh na današnjoj smotri i nezaboravan provod u Novom Sadu.

Direktorka Festivala lutkarstva osnovnih škola Vera Stojšić-Gašparovski zahvalila se Gradu Novom Sadu na prijemu i podršci prilikom organizacije Festivala.

- Danas je završna smotra republičkog i međunarodnog karaktera. Na republičku smotru plasiralo se šest najuspešnijih lutkarskih predstava sa teritorije Republike Srbije, a danas dve najbolje prolaze na sledeći nivo, na međunarodnu smotru gde će im se pridružiti grupe iz Bijeljine i Budimpešte. Na toj međunarodnoj smotri osim takmičenja učenika u lutkarskoj predstavi takmičiće se i sami nastavnici u kategoriji pisanja lutkarskih tekstova i u kreiranju pozorišnih lutaka – istakla je Vera Stojšić-Gašparovski.

Nakon prijema u Gradskoj kući, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i zvanično je otvorio Festival, u Pozorištu mladih.

Novi Sad, 17. maj 2019. godine