Čitaj mi

OTVARANјE BRITANSKE ''PopAp'' AMBASADE U NOVOM SADU 1. JULA

Četvrtak, 1. jul 2021. godine
15.00 časova
Kulturna stanica ''Svilara''
Ulica Đorđa Rajkovića br. 6b

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvoriće u Kulturnoj stanici ''Svilara'' u Novom Sadu, treću Britansku ''PopAp'' (pokretnu) ambasadu. Tokom dva dana programa PopAp ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose. Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kralјevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će UK (grad Glazgov) u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama - COP26.

Planirane aktivnosti uklјučuju promociju programa stipendija Čivning za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe ''UK Uticaji'' (u saradnji sa SKC Novi Sad) i ''Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji'' (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Kovilјsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilј itd.

Koncept ''PopUp'' ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilјu direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. Od tada diplomate širom sveta dalјe razvijaju taj koncept, kako bi podstakli kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji. Britanska ambasada je svoje prethodne PopAp ambasade organizovala u Nišu i Valјevu.

Novi Sad, 30. jun 2021. godine