Čitaj mi

OTKRIVENA PRVA INFO-TABLA POSVEĆENA KOLEKTIVNOM STRADANJU U NOVOSADSKOJ RACIJI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam otkrili su info-tablu posvećenu stradanju Novosađana tokom Novosadske racije na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske.

- Nije na ponos to što nam je gotovo osam decenija bilo potrebno da počnemo da na dostojan način obeležavamo strašne trenutke iz naše istorije. Nije cilј da budemo zaglavlјeni u prošlosti, nego da nam to bude opomena za buduća vremena. Ne treba da bežimo od istine i onoga što nam se desilo janura 1942. godine, jer to je jedan od najtragičnijih događaja na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu. Na inicijativu Vladike bačkog gospodina Irineja i uz podršku Jevrejske opštine i Grada Novog Sada, postavlјena je prva spomen ploča ovde na jednom od mesta gde se odigrao taj strašni zločin pre 78 godina. I eto šta je sudbina, prišao nam je gospodin Hadži-Kosta koji je kao mali dečak bio direktni svedok zločina. Verujem da ćemo svi biti svesni odgovornosti prema onima koji su nastradali od strane mađarskih okupacionih snaga samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi, i da ćemo zajedno, Srpska pravoslavna crkva, Jevrejska opština, Grad, a uz podršku Pokrajine, konačno sagraditi muzej posvećen žrtvama racije, gde će svi moći tokom cele godine da se upoznaju sa onim što se dogodilo u Novom Sadu. Tražimo od države da, kao što je to slučaj sa strašnim zločinom u Kragujevcu i drugim mestima, u školskim udžbenicima bude obuhvaćena i ova tema, jer Novosadska racija treba da bude u lekcijama za sve učenike širom Srbije. Verujem da će država za to imati sluha – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Episkop bački gospodin Irinej rekao je da se radi o prvom javnom spomen obeležju koje je posvećeno kolektivnom stradanju Srba, Jevreja i ostalih građana koji su bili žrtve strašnog zločina.

- To nije bila obična policijska racija, to je bila masovna egzekucija nevinih lјudi, a tačan broj žrtva ne znamo ni danas. Kao što smo malopre čuli od očevica, svi leševi iz ove ulice su potrpani u kamione i bačeni u Dunav. To vreme i takav užas mi ne možemo ni da zamislimo, ali nažalost, to se svakodnevno negde u svetu događa. Na nama je sveta dužnost da čuvamo zauvek uspomenu na sve nevine žrtve ma kako se one zvale, i ma kojoj veri i naciji pripadale, i da tako činimo šta je u našoj moći da širimo međusobnu lјubav, jer bez toga nikakvi sistemi i ideologije neće sprečiti pojavu ovakvih zločina. Ovo je poruka da pre svega i iznad svega treba da budemo lјudi – kazao je Episkop bački gospodin Irinej.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam takođe je naglasio da treba u svesti lјudi promeniti odnos prema ustalјenom nazivu za stravični događaj, jer kako je ocenio, nije se radilo o policijskoj raciji, već o surovom pokolјu civila, u kojem su stradala i deca i starci, koji nisu imali nikakve veze sa politikom.

Novi Sad, 23. januar 2020. godine